Τσουρέκι

14.04.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 35 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 5½ ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 35 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 τσουρέκι
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Μέτρια

Υλικά

  • 1½ κουτ. σούπας μαγιά
  • 1/4 φλιτζανιού νερό ζεστό
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

Για τη ζύμη

  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2/3 φλιτζανιού γάλα
  • 14 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε τη μαγιά σε μπολ με το 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό (όχι καυτό). Προσθέτουμε τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι και το 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο της κουζίνας μέχρι να αρχίσει το μείγμα να αφρίζει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά, για 8 λεπτά περίπου. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ τα αβγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα (ζεσταμένο και κρυωμένο), το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε στο ίδιο μπολ το μείγμα της μαγιάς και το μαχλέπι. Προσθέτουμε όλο το αλεύρι και πλάθουμε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να πάρει τη μορφή ζύμης, η οποία θα είναι αρκετά υγρή και κολλώδης. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια τοποθετούμε τη ζύμη σε μπολ το οποίο έχουμε αλείψει με λίγο λάδι για να μην κολλήσει. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε να «δουλέψει» και να φουσκώσει για 3 ώρες περίπου σε κάποιο σημείο μακριά από αέρα. Στο σημείο αυτό τρυπάμε τη ζύμη με τα δάχτυλα για να πέσει, τη γυρίζουμε ανάποδα, ξανασκεπάζουμε το μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ρίχνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας αρκετό αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και την πλάθουμε σε 3 κυλίνδρους μήκους 40 εκατοστών περίπου. Πλέκουμε τους κυλίνδρους αυτούς σε κοτσίδα και βάζουμε το τσουρέκι σε ταψί, το οποίο έχουμε από πριν αλείψει με λίγο λάδι. Το αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Αλείφουμε το τσουρέκι με το χτυπημένο αβγό, το πασπαλίζουμε με σουσάμι και το ψήνουμε για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Tips: Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα της ζύμης και λίγη μαστίχα σε μορφή σκόνης.

Αντί για το σουσάμι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλο φιλέ.

Για την επάλειψη μπορούμε να προσθέσουμε στο αβγό μία κουταλιά νερό ή και λίγο γάλα.

Αν θέλουμε το τσουρέκι πιο παραδοσιακό, μπορούμε να του προσθέσουμε και κόκκινα αβγά μετά το πλάσιμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ