Λαζαράκια

11.04.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 1 ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 25-35 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 κομμάτια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Μέτρια

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κοφτά κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • γαρίφαλα ολόκληρα για το στόλισμα

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση, που θα τη γεμίσουμε με τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη διαλυμένη μαγιά. Αρχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σχετικά σφιχτή. Προσθέτουμε την κανέλα, το τριμμένο γαρίφαλο, τις σταφίδες και τα καρύδια και ζυμώνουμε πολύ καλά. Η τελική ζύμη δεν θα πρέπει να κολλάει καθόλου στα χέρια. Στρώνουμε το χαμηλό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και πλάθουμε μικρά ανθρωπάκια (όπως αυτό στη φωτογραφία). Σχηματίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με τα ολόκληρα γαρίφαλα. Σκεπάζουμε το ταψί με πετσέτα και αφήνουμε τα λαζαράκια για μία ώρα να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.