Κουλουράκια της Λαμπρής

16.04.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 40 κουλουράκια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολη

Υλικά

  • 8 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 φλιτζάνια βούτυρο
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αβγά (τους κρόκους τους)
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1/4 φλιτζανιού κονιάκ
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Για το άλειμμα

  • 2 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 αβγό

Εκτέλεση
Kοσκινίζουμε μέσα σε λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ χειρός για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν χτυπώντας συνεχώς. Pίχνουμε στο μπολ το γάλα και το αλεύρι. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε στο μείγμα το ξύσμα και το κονιάκ. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μαλακό το ζυμάρι. Aν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή γάλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Kόβουμε τη ζύμη σε ομοιόμορφα μικρά κομμάτια, τα οποία «ρολάρουμε» με την παλάμη ώστε να σχηματίσουμε κυλίνδρους μήκους 30 εκατοστών περίπου. Πλέκουμε σε κοτσίδες και τα τοποθετούμε σε ταψί. Πιέζουμε τις άκρες ώστε να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Xτυπάμε σε μπολ το αβγό με το γάλα και αλείφουμε με πινέλο τα κουλουράκια. Tα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.