Λαμπροκουλούρα Μεσσηνίας

30.04.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 3 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 κουλούρα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολη

Υλικά

  • 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο κοπανισμένο
  • 3 βανίλιες
  • 3 κοφτά κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 3 αβγά κόκκινα

Εκτέλεση
Από την προηγουμένη το βράδυ ανακατεύουμε σε λεκάνη το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το γλυκάνισο, τις βανίλιες, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το κονιάκ. Την επομένη, διαλύουμε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα της ζύμης. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χλιαρό νερό (όσο πάρει) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την πλάθουμε σε μπάλα, την αλείφουμε με λάδι και την αφήνουμε 3 ώρες να φουσκώσει. Ζυμώνουμε μια μεγάλη κουλούρα, τη στολίζουμε με τα κόκκινα αβγά και την ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ