Νουγκατίνα της Λαμπρής

11.04.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 25 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολη

Υλικά

Για τη μαρέγκα

  • 5 ασπράδια αβγού
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα (καβουρδισμένα με τη φλούδα τους) τριμμένα
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κρεμόριο
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • ελάχιστο αλάτι

Για την κρέμα

  • 6 κρόκους αβγού
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1.200 ml γάλα
  • 3-4 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

  • 1 φλιτζάνι σαντιγί
  • αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα: Χτυπάμε τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι. Οταν αρχίσουν να σφίγγουν, προσθέτουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη μέχρι να σφίξει η μαρέγκα και να σχηματίζει κορυφές. Προσθέτουμε με απαλές κινήσεις τα καβουρδισμένα αμύγδαλα ανακατεμένα με το κορν φλάουρ. Μοιράζουμε τη μαρέγκα σε 3 μεσαία ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε με σπάτουλα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για μισή ώρα περίπου. Αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτοι και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ κοσκινισμένα. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Ζεσταίνουμε το γάλα σε πλατιά κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αβγών. Το ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για να μην σβολιάσει, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το βούτυρο, τις βανίλιες, την άχνη και το κονιάκ, ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει. Τοποθετούμε τη μια μαρέγκα σε μεγάλη πιατέλα, σκεπάζουμε με το 1/3 της κρέμας και επαναλαμβάνουμε τελειώνοντας με κρέμα. Γαρνίρουμε με μια στρώση σαντιγί από πάνω και στα πλάγια της τούρτας και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Tip: Προαιρετικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φιλέ αμυγδάλου με χοντροκομμένο αμύγδαλο καραμελωμένο στο τηγάνι με μία κουτ. σούπας βούτυρο και 3 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το θρυμματίσουμε στο multi.