Σεμιφρέντο με κράνμπερι και μπαχαρικά στο ποτήρι

11.06.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 6-8 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολη

Υλικά

  • 5 αβγά (3 ολόκληρα + 2 κρόκους)
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζάνι κράνμπερι
  • 200 γρ. σοκολάτα λευκή

Για τη sauce

  • 3/4 φλιτζανιού μπράντι
  • 3/4 φλιτζανιού νερό
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση

Βάζουμε το μπράντι, το νερό και τη ζάχαρη σε μικρό κατσαρολάκι και σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η sauce. Ετοιμάζουμε το σεμιφρέντο: Τοποθετούμε σε μπολ και σε μπεν μαρί τα ολόκληρα αβγά, τους κρόκους, τη βανίλια, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε δυνατά με μίξερ χειρός ή αναδευτήρα (πάνω από τη φωτιά) μέχρι να ασπρίσει το μείγμα, να γίνει αφράτο και παχύρρευστο, για 5-6 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από το μπεν μαρί, χτυπάμε το μείγμα για άλλα 4-5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας με προσοχή. Προσθέτουμε το κράνμπερι αναμειγνύοντας ελαφρώς και αδειάζουμε το σεμιφρέντο σε μεταλλικό σκεύος παγωτού 3 λίτρων. Το βάζουμε στην κατάψυξη και το αφήνουμε να παγώσει για 6-8 ώρες τουλάχιστον. Σερβίρουμε με κουτάλι παγωτού σε ποτήρι, πασπαλίζουμε με φλούδες λευκής σοκολάτας και περιχύνουμε με τη sauce.