Μπιφτέκια με πατάτες

29.10.2012

5 μερίδες

½ κιλό κιμάς ανάμεικτος, μοσχαρίσιος και χοιρινός, σχετικά άπαχος

1 μέτριο παξιμάδι κρίθινο

½ φλιτζάνι γάλα

Αλάτι

Πιπέρι

φλιτζανιού ελαιόλαδο

½ κουταλάκι ρίγανη

1 μέτρια ντομάτα τριμμένη

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

ματσάκι μαϊντανός

1 μικρό αβγό

5 μέτριες πατάτες κομμένες στα 4

1 κουταλάκι βούτυρο ξεπαγωμένο

1. Βάζετε τον κιμά σε λεκάνη.

2. Μουσκεύετε το παξιμάδι στο γάλα.

3. Στύβετε το παξιμάδι και το βάζετε στον κιμά. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Κατόπιν προσθέτετε τη ρίγανη, την ντομάτα, το σκόρδο, το μαϊντανό και το αβγό. Ζυμώνετε όλα τα υλικά πολύ καλά.

4. Σκεπάζετε τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη κουζίνας και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.

5. Ζυμώνετε ξανά το μείγμα και πλάθετε τα μπιφτέκια.

6. Βουτυρώνετε το ταψί, τοποθετείτε μέσα τα μπιφτέκια και γύρω από αυτά τις πατάτες. Αλατοπιπερώνετε. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με επιπλέον ρίγανη και ρίχνετε μικρά κομματάκια βουτύρου από πάνω.

7. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία.

Πόσο κοστίζει συνολικά; Περίπου 6,40 ευρώ.

Θα την κάνω γιατί: Είναι κλασικό κυριακάτικο οικογενειακό φαγητό, η συνταγή πετυχαίνει πάντα.

Εναλλακτική λύση; Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες φούρνου ή τηγανητές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ