Ο απόλυτος οδηγός συντήρησης τροφίμων

31.05.2012
Είναι λάθος να αποψύξεις ένα μαγειρεμένο φαγητό αφήνοντάς το να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου; Γιατί τα γιαούρτια με λίγα λιπαρά δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη, ενώ τα πλήρη μπορούν; Πόσο αντέχει ένα παγωτό στον καταψύκτη; Ολα όσα πιστεύες ότι γνωρίζες για τη σωστή συντηρηση των τροφίμων ίσως και να ανατρέπονται.

Πώς συντηρείς κρέας, κοτόπουλο και ψαρικά

Καλό είναι να φυλάς κρέας και πουλερικά στο ψυγείο, χωρίς να τα βγάζεις από τη συσκευασία του χασάπη. Στην κατάψυξη είναι πιο βολικό να φυλάσσονται σε κομμάτια, χωρισμένα σε ειδικά, επανασφραγιζόμενα πλαστικά σακουλάκια, ώστε να μπορεί να αποψυχθεί μόνο η ποσότητα που χρειάζεσαι. Τα θαλασσινά ιδανικά τοποθέτησέ τα σε μπολ με πάγο που θα βάλετις μαζί στην κατάψυξη.

Χταπόδι

Οταν ψύχεις το χταπόδι, εξαναγκάζεται το εσωτερικό των πλοκαμιών του να διογκωθεί λόγω του νερού που περιέχει και να «σπάσει» τα τοιχώματα του ιστού του, τα οποία είναι αυτά που το κάνουν σκληρό και μασητικό. Ομως, στο παγωμένο χταπόδι αυτή η υφή χάνεται ενώ μαλακώνει - και η υφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γεύσης του. Η καλή μαγειρική τεχνική ξεπερνά εύκολα το εμπόδιο του σκληρού χταποδιού. Τα ίδια ισχύουν για το καλαμάρι και τη σουπιά.

Φρέσκος αστακός και καβούρι
Μπορούν να καταψυχθούν μόνο εφόσον τα ζεματίσετε και μετά τα καταψύξετε ή όταν πρώτα τα καθαρίσετε και στη συνέχεια παγώσετε το κρέας τους. Διαφορετικά, το παγωμένο κρέας τείνει να κολλάει πάνω στο κέλυφος κάνοντας τη ζωή αας δύσκολη.

Πώς συντηρείτε τα οπωροκηπευτικά
Τοποθετήστε τα στην ψύξη, χωρίς να τα πλύνετε, τυλιγμένα (όχι, όμως, σφιχτά) σε μια πλαστική σακούλα. Αν οι πρασινάδες (όπως μαρούλι ή σαλάτα) έχουν χώμα, πλύντε τες με νερό, στεγνώστε καλά και τυλίξτε τες σε χαρτί κουζίνας πριν τις βάλετε σε πλαστική σακούλα. Τα φρούτα και λαχανικά που αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου πρέπει να βγαίνουν από την όποια συσκευασία τους.

Στην κατάψυξη

Λαχανικά: Για να τα καταψύξετε, πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται και στο ιδεατό σημείο ωρίμανσης. Τα ξεπλένετε με μπόλικο κρύο νερό και τα καθαρίζετε. Καλό είναι να τα κόβετε σε μέγεθος χρηστικό. Ο πιο σωστός τρόπος είναι να τα βράσετε σε μπόλικο βραστό νερό για ελάχιστο χρόνο ακριβώς πριν τα καταψύξετε. Ο βρασμός σταματά τη λειτουργία των ενζύμων που συμβάλλουν στη διαδικασία ωρίμανσης των λαχανικών. Τα αφήνετε για 1/-2/ (μάξιμουμ) σε νερό που βράζει. Στη συνέχεια, τα περνάτε από ένα «μπάνιο» πάγου και μετά τα καταψύχετε σε νάιλον σακούλες, ειδικές για κατάψυξη.

Μυρωδικά: Υπάρχουν δύο τρόποι για να καταψύξετε τα φρέσκα μυρωδικά. Ο πρώτος είναι να βράσετε τα φύλλα τους για 30// και μετά να τα περάσετε από «μπάνιο» πάγου. Στη συνέχεια, τα απλώνετε σε πλαστική μεμβράνη ένα ένα, τα σκεπάζετε με δεύτερο φύλλο μεμβράνης και τα βάζετε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν. Τέλος, τα αδειάζετε σε ένα τάπερ που κλείνει καλά και τα φυλάτε εκεί. Ο δεύτερος τρόπος είναι να τα βρέξετε όσο είναι φρέσκα με νερό, να τα αφήσετε να σουρώσουν και να τα βάλετε σε πλαστικό τάπερ με όση υγρασία τούς έχει απομείνει.

Πώς συντηρούνται καλύτερα οι πατάτες στο ντουλάπι
Αποθηκεύετε τις πατάτες σε χάρτινη σακούλα όπου έχετε κάνει μερικές τρύπες και σε σημείο που είναι δροσερό, αεριζεται και δεν το βλέπει το φως του ήλιου. Οταν οι πατάτες αποθηκευτούν σε θερμοκρασία κάτω των 7° C, δηλαδή στο ψυγείο, η γεύση τους γίνεται υπόγλυκη και όταν τις μαγειρέψετε μαυρίζουν. Γι’ αυτό, όχι ψυγείο. Ποτέ μην αποθηκεύετε μαζί πατάτες και κρεμμύδια. Οταν είναι μαζί, τα αέρια που εκπέμπουν χαλάνε το ένα το άλλο. Μόλις δείτε πατάτες που έχουν βλαστήσει, καλύτερα να τις πετάξετε.

Φρούτα
Οταν καταψύχετε φρούτα, θα πρέπει πρώτα να τα πλένετε και να τα στεγνώνετε καλά. Μετά τα τοποθετείτε σε ταψάκια τα οποία βάζετε λίγα λίγα στην κατάψυξη (μόλις καταψυχθεί το πρώτο ταψί βάζετε το δεύτερο κ.ο.κ). Μετά τα μεταφέρετε όλα σε ένα μεγάλο πλαστικό τάπερ που κλείνει αεροστεγώς και τα κρατάτε στην κατάψυξη. Είναι σημαντικό να μην ξεχάσετε να κολλήσετε πάνω και μια ετικέτα με την ημερομηνία ψύξης.

Μπανάνες: Σύμφωνα με τις ίδιες τις εταιρείες που διακινούν τις περισσότερες μπανάνες στη Δύση, ο καλύτερος τρόπος να ωριμάσει μια μπανάνα είναι να την αφήσετε για 24 ώρες περίπου μέσα σε χαρτοσακούλα μαζί με μήλο ή ντομάτα. Οι μπανάνες, όταν ωριμάσουν και ο φλοιός τους αρχίσει να εμφανίζει μαύρα στίγματα, μπορούν να μπουν στο ψυγείο, στο οποίο θα διατηρηθούν μια χαρά ακόμα και αν εξακολουθούν να μαυρίζουν.

Πώς να διατηρήσετε βάζα με λάδια, ξίδια και αρτύματα
Οταν είναι κλειστά, τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα διατηρούνται στο ντουλάπι της κουζίνας, σε θερμοκρασία δωματίου, τουλάχιστον 1 χρόνο. Αφού ανοιχτούν, πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο. Ωστόσο, το ελαιόλαδο και το ξίδι διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα αναψυκτικά
Τα περισσότερα σφραγισμένα αναψυκτικα που πωλούνται σε θερμοκρασία δωματίου πρέπει να φυλάσσονται στο ντουλάπι ή σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Προϊόντα που αγοράζετε από ψυγεία πρέπει να τα τοποθετήσετε στην ψύξη και στο σπίτι, ακόμα και αν η ετικέτα τους αναφέρει ότι φυλάσσονται στο ράφι: οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία ίσως αλλοιώσουν τη γεύση τους.

Σιγά τ’ αβγά!
Το αβγό μπορεί να μείνει στο ψυγείο: πρώτον αν είναι άβραστο για όσο λέει η ημερομηνία λήξης αυστηρά και δεύτερον αν είναι βρασμένο περίπου 10 μέρες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταψυχθεί. Η διόγκωση του βρασμένου ασπραδιού όταν το βάλετε στην κατάψυξη αλλάζει την υφή του και το γεμίζει με παγωμένους κρυστάλλους. Μόνον ο κρόκος μπορεί να καταψυχθεί, χωρίς, καταπληκτικά γευστικά αποτελέσματα.

Πώς να διατηρήσετε γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά
Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, ενώ τα τυριά χρειάζονται λίγο παραπάνω φροντίδα και αγάπη. Τοποθετήστε τα μαλακά τυριά, όπως είναι το μπρι και η μοτσαρέλα, σε αεροστεγή δοχεία. Τυλίξτε τα σκληρά και ημίσκληρα σε λαδόκολλα και τοποθετήστε τα σε επανασφραγιζόμενα πλαστικά σακουλάκια (αν τα βάλετε στην κατάψυξη, αντικαταστήστε τη λαδόκολλα με διαφανή μεμβράνη). Καλά νέα για όσους θέλουν να προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες γάλακτος και γιαουρτιού όταν τα βρίσκουν σε προσφορά: αμφότερα καταψύχονται. Απλώς, βάλτε τα σε ειδικά δοχεία για την κατάψυξη ή σε ανθεκτικά γυάλινα βάζα, αφήνοντας 0,5 εκ. χώρο. Οταν ξεπαγώσουν, ανακατέψτε τα για να αναδιανείμετε τα στερεά.

Μαγειρεμένο φαγητό

Η σωστή απόψυξη
Η απόψυξη πρέπει να γίνεται μέσα στο ψυγείο ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Δεν αποψύχετε τίποτα σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι επικίνδυνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να το βάλετε στην κατσαρόλα απευθείας από την κατάψυξη και να το επαναφέρετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ειδικά αν έχετε κάποιο ευαίσθητο λαχανικό. Πάντως, ο φούρνος μικροκυμάτων και η απόψυξή του είναι ίσως η καλύτερη και πιο εύκολη λύση.

Πόσο καιρό αντέχει μια τούρτα στην κατάψυξη;
Θα είναι ασφαλής για κατανάλωση περίπου για 5 μέρες. Η ποιότητα των γλυκών αρχίζει να μειώνεται και μάλιστα δραστικά μετά το πρώτο δεκάωρο. Μετά τις πρώτες 36 ώρες, η διαφορά στη γεύση είναι εύκολα αισθητή.

Αλαντικά

Σε αεροστεγή συσκευασία εμπορίου

* ψύξη: 2 εβδομάδες (κλειστή) ή 1 εβδομάδα (ανοιγμένη)

* κατάψυξη: 2 μήνες

Σε χαρτί συσκευασίας (deli ή σουπερμάρκετ)

* ψύξη: 5 μέρες

* κατάψυξη: 2 μήνες

Χοιρινό Ζαμπόν

* ψύξη: 1 εβδομάδα (ολόκληρο κομμάτι) ή 4 μέρες (σε φέτες)

* κατάψυξη: 2 μήνες

Μπέικον (σε αεροστεγή συσκευασία εμπορίου)

ψύξη: 2 εβδομάδες (κλειστή) ή 1 εβδομάδα (ανοιγμένη))

Λουκάνικα

Λουκάνικα προβρασμένα σε αεροστεγή συσκευασία εμπορίου

* ψύξη: 2 εβδομάδες (κλειστή) ή 1 εβδομάδα (ανοιγμένη)

* κατάψυξη: 2 μήνες

Λουκάνικα (ωμά)

* ψύξη: 2 μέρες

* κατάψυξη: 2 μήνες

Κρέας

Μοσχάρι & αρνί - Ζωμός κρέατος

* ψύξη: 2 μέρες

* κατάψυξη: 4 μήνες

Κιμάς

* ψύξη: 2 μέρες

* κατάψυξη: 4 μήνες

Μπριζόλες και κομμάτι για ψητό

* ψύξη: 3 μέρες

* κατάψυξη: 6 μήνες

Παϊδάκια

* ψύξη: 3 μέρες

* κατάψυξη: 6 μήνες

Ζωμός κρέατος

* ψύξη: 2 μέρες

* κατάψυξη: 4 μήνες

Κοτόπουλο - γαλοπούλα (Κιμάς και προψημένα νάγκετ)

* ψύξη: 2 μέρες

* κατάψυξη: 4 μήνες

Ψάρια και θαλασσινά

Αστακός ολόκληρος

* ψύξη: 2 μέρες

* κατάψυξη: δεν ενδείκνυται να καταψυχθεί

Αστακοουρές, καταψυγμένες

* ψύξη: 2 μέρες (σε απόψυξη)

* κατάψυξη: 6 μήνες

Γαρίδες βρασμένες

* ψύξη: 3 μέρες

* κατάψυξη: 3 μήνες

Γαρίδες κατεψυγμένες

* ψύξη: 2 μέρες (σε απόψυξη)

* κατάψυξη: 6 μήνες

Γαρίδες φρέσκιες

* ψύξη: 2 μέρες

* κατάψυξη: 6 μήνες

Ψάρι λιπαρό φρέσκο (όπως σολομός και λαβράκι)

* ψύξη: 2 μέρες

* κατάψυξη: Δεν ενδείκνυται για τα λιπαρά ψάρια να καταψυχθούν στο σπίτι και μετά να αποψυχθούν, γιατί κινδυνεύουν όταν ψηθούν να μαλακώσουν ή και να λιώσουν.

Ψάρι άπαχο φρέσκο (όπως βακαλάος, συναγρίδα)

* ψύξη: 2 μέρες

* κατάψυξη: 6 μήνες

Μύδια

* ψύξη: 2 μέρες (ζωντανά με το κέλυφος) ή 1 μέρα (χωρίς κέλυφος)

* κατάψυξη: 4 μήνες (χωρίς κέλυφος)

Αβοκάντο

  • ψύξη: 3 μέρες
  • Tip: Για να ωριμάσει, αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε χάρτινη σακούλα.

Αγγινάρες

  • ψύξη: 1 εβδομάδα

Αγγούρι

  • ψύξη: 5 μέρες

Ακτινίδια

  • ψύξη: 4 μέρες

Ανανάς

  • στον πάγκο: 5 μέρες (ολόκληρος)
  • ψύξη: 3 μέρες (σε φέτες)

Βερίκοκα

  • ψύξη: 5 μέρες

Δαμάσκηνα

  • ψύξη: 5 μέρες

Καλαμπόκι (φρέσκο, ακαθάριστο)

  • ψύξη: ιδανικά πρέπει να καταναλωθεί μέσα στην 1η μέρα, αλλά αντέχει μέχρι 3 ημέρες

Καρότα

  • ψύξη: 2 εβδομάδες

Κεράσια

  • ψύξη: 3 μέρες (σε ανοιχτή χαρτοσακούλα ή μέσα σε μπολ)

Κολοκυθάκια

  • ψύξη: 5 μέρες

Κουνουπίδι

  • ψύξη: 1 εβδομάδα

Λάχανο (πράσινο και κόκκινο)

  • ψύξη: 2 εβδομάδες

Λεμόνια (και λάιμ)

  • ψύξη: 3 εβδομάδες

Μανιτάρια

  • ψύξη: 1 εβδομάδα (μέσα σε χάρτινη σακούλα)

Μαρούλι

  • ψύξη: 5 μέρες

Μελιτζάνα

  • ψύξη: 5 μέρες

Μήλα

  • ψύξη: 3 εβδομάδες

Μπανάνες

  • στον πάγκο της κουζίνας: 5 μέρες
  • Tip: Οι ώριμες μπανάνες μπορούν να καταψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική.

Μπρόκολο

  • ψύξη: 1 εβδομάδα

Μυρωδικά τα φυλλώδη (όπως βασιλικός και δυόσμος)

  • ψύξη: 5 μέρες
  • Tips: Τυλίξτε τις ρίζες τους σε υγρό χαρτί κουζίνας πριν βάλετε το ματσάκι σε σακούλα.

Τα ξυλώδη (όπως δεντρολίβανο και θυμάρι)

  • ψύξη: 2 εβδομάδες

Ντομάτες

  • πάγκος: 3 μέρες,
  • ψύξη: 10 μέρες

Πατάτες

  • ντουλάπι: 3 εβδομάδες (αρκεί να αερίζονται καλά)

Πιπεριές

  • ψύξη: 1 εβδομάδα οι πράσινες και 5 μέρες οι κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες

Ρόδι

  • ψύξη: 3 εβδομάδες (ολόκληρο), 3 μέρες (οι σπόροι)

Ρόκα (συσκευασμένη)

  • ψύξη: ανάλογα με την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία, γιατί όσο φρέσκια και αν φαίνεται, μπορεί να αναπτύξει βακτήρια.

Ρόκα

  • ψύξη: 5 μέρες
  • Tip: Αν έχει ριζούλες, τυλίξτε τες με υγρό χαρτί κουζίνας πριν βάλετε το ματσάκι σε πλαστική σακούλα.

Σέλινο

  • ψύξη: 2 εβδομάδες

Σκόρδο

  • ντουλάπι: μέχρι και 2 μήνες, αρκεί να αερίζεται καλά.

Σπανάκι (συσκευασμένο):

  • ψύξη: ανάλογα με την ημερομηνία λήξης που αν αγράφεται στη συσκευασία, γιατί ακόμα και αν φαίνεται φρέσκο, μπορεί να αναπτύξει βακτήρια.

Σπανάκι φρέσκο

  • ψύξη: 5 μέρες

Σταφύλια

  • ψύξη: 3 μέρες (μέχρι και 1 εβδομάδα μέσα σε μπολ)

Φράουλες

  • ψύξη: 3 μέρες
  • Tip: Πετάξτε αμέσως όσες είναι λιωμένες ή μουχλιασμένες, για να μη χαλάσουν και οι υπόλοιπες.

Ελαιόλαδο

  • ντουλάπι: 1 χρόνο (κλειστό σε δροσερό, σκοτεινό σημείο), 6 μήνες (ανοιγμένο σε δροσερό, σκοτεινό σημείο)

Ελιές, είδη deli

  • ψύξη: 2 εβδομάδες

Ελιές, συσκευασίες σε άλμη

  • ντουλάπι: 1 χρόνο και 6 μήνες (κλειστές),
  • ψύξη: 2 εβδομάδες (ανοιγμένες)

Ελιές, συσκευασίες σε ελαιόλαδο

  • ντουλάπι: 6 μήνες (κλειστές)
  • ψύξη: 2 εβδομάδες (ανοιγμένες)

Κέτσαπ

  • ντουλάπι: 1 χρόνο (κλειστή),
  • ψυγείο: 6 μήνες (ανοιγμένη)

Κόκκινες πιπεριές σε βάζα

  • ντουλάπι: 1 χρόνο (κλειστές)
  • ψύξη: 2 εβδομάδες (ανοιγμένες)

Μαγιονέζα

  • ντουλάπι: 3 μήνες (κλειστή)
  • ψύξη: 2 μήνες (ανοιγμένη)

Μαρμελάδες (σπιτικές ή εμπορίου)

  • ντουλάπι: 1 χρόνο (κλειστές)
  • ψύξη: 6 μήνες (ανοιγμένες)

Μέλι

  • ντουλάπι: 1 χρόνο (κλειστό ή ανοιγμένο)

Ντρέσινγκ

  • ντουλάπι: 1 χρόνο (κλειστό)
  • ψύξη: 1 μήνα (ανοιγμένο)

Ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος

  • ντουλάπι: 1 χρόνο (κλειστοί), 1 μήνα (ανοιγμένοι)
  • ψύξη: 6 μήνες (ανοιγμένοι)
  • κατάψυξη: 6 μήνες (ανοιγμένοι)

Μουστάρδα

  • ντουλάπι: 1 χρόνο (κλειστή)
  • ψύξη: 1 χρόνο (ανοιγμένη)

Ξίδια

  • ντουλάπι: 2 χρόνια (κλειστά), 1 χρόνο (ανοιγμένα)

Σάλτσες για ζυμαρικά

  • ντουλάπι: 1 χρόνο και 6 μήνες (κλειστές)
  • ψύξη: 4 μέρες (ανοιγμένες)

Σάλτσα σόγιας

  • ντουλάπι: 3 χρόνια (κλειστή)
  • ψύξη: 1 μήνα (ανοιγμένη)

Τουρσιά και πίκλες

  • ντουλάπι: 1 χρόνο (κλειστά)
  • ψύξη: 3 μήνες (ανοιγμένα)

Αβγά

  • ψύξη: 5 εβδομάδες
  • κατάψυξη: όχι

Βούτυρο σε στικ

  • Ψύξη: 3 μήνες
  • κατάψυξη: 6 μήνες

Γάλα

  • ψύξη: 1 εβδομάδα
  • κατάψυξη: 3 μήνες

Σημείωση: ορισμένα γάλατα είναι υψηλής παστερίωσης - θερμαίνονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες ώστε να σκοτώνονται περισσότερα βακτήρια - κάτι που τους χαρίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Γιαούρτι

  • ψύξη: 2 εβδομάδες
  • κατάψυξη: 2 μήνες

Κρέμα γάλακτος

  • ψύξη: 1 μήνα
  • κατάψυξη: όχι

Ξινόγαλα

  • Ψύξη: 2 εβδομάδες
  • κατάψυξη: όχι

Τυριά ημίσκληρα (όπως τσένταρ, γκούντα)

Συσκευασμένο κομμάτι

  • ψύξη: 6 μήνες (κλειστό), 1 μήνα (ανοιγμένο)
  • κατάψυξη: 6 μήνες

Σε φέτες

  • Ψύξη: 1 εβδομάδα
  • κατάψυξη: όχι

Συσκευασμένες φέτες

  • Ψύξη: 1 μήνας (κλειστές), 1 εβδομάδα (ανοιγμένες)
  • κατάψυξη: όχι

Τυριά μαλακά (όπως κατσικίσιο, μπρι)

  • ψύξη: 2 εβδομάδες (κλειστά), 1 εβδομάδα (ανοιγμένα),
  • κατάψυξη: όχι

Σημείωση: Η φρέσκια μοτσαρέλα διαρκεί περίπου τρεις μέρες

Τύπου κότατζ

  • ψύξη: 1 εβδομάδα
  • κατάψυξη: όχι

Τυρί κρέμα

  • ψύξη: 2 μήνες (κλειστό), 2 εβδομάδες (ανοιγμένο)
  • κατάψυξη: όχι

Τυριά σκληρά (όπως παρμεζάνα) κομμάτι

  • ψύξη: 4 μήνες
  • κατάψυξη: 6 μήνες

Τριμμένα

  • ψύξη: 1 μήνας
  • κατάψυξη: 4 μήνες

Γαλακτοκομικά
Γιατί, ενώ το πλήρες γιαούρτι καταψύχεται, δεν μπορείτε να καταψύξετε το άπαχο γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος;

Τα λιπαρά στο κανονικό γιαούρτι δεν καταλήγουν να παγώσουν ολοκληρωτικά και έτσι η υφή του γιαουρτιού με κανονικά λιπαρά, όταν αυτό παγώσει, είναι αρκετά καλή και θυμίζει παγωτό. Το χωρίς λιπαρά, όταν παγώσει, θα πάρει τη μορφή και την υφή που έχει ένα «μεγάλο» παγάκι και όταν αρχίσει να ξεπαγώνει, απλώς θα αρχίσει να διασπάται/διαχωρίζεται και να χάσει την κρεμώδη υφή του. To ίδιο ισχύει για την κρέμα γάλακτος.

Είναι επίφοβο να καταναλώνετε γιαούρτι και γάλα μετά την ημερομηνία λήξης, ακόμα και αν έχουν κανονική γεύση;

Τα περισσότερα γάλατα με τον χαρακτηρισμό «φρέσκο παστεριωμένο» έχουν επίσημη διάρκεια ζωής 4 ή 5 μέρες. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτή η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Λέγεται ότι η συντομευμένη ζωή του φρέσκου αποτελεί έμμεση ασφάλεια για τις ελληνικές εταιρείες, γιατί αποτρέπει να μπουν στην αγορά ξένοι κολοσσοί. Πάντως, όποια και αν είναι η αλήθεια, καλό είναι να μην πίνετε το ληγμένο γάλα. Γιατί η ευθύνη της εταιρείας δεν ξεπερνά την ημερομηνία λήξης. Ο σίγουρος τρόπος για να το καταναλώσετε, ακόμα και αν δεν έχει σημάδια αλλοίωσης, είναι να το βράσετε.

Πόσους μήνες αντέχει ένα παγωτό στην κατάψυξη
Από 2 μέχρι 4 μήνες σε θερμοκρασία που δεν ταλαντεύεται και παραμένει σταθερά στους -18 C.

Πώς συντηρούνται τα προϊόντα στα ντουλάπια
Τα περισσότερα από τα παρακάτω προϊόντα, ακόμα και όταν ανοιχτούν, συντηρούνται στα ντουλάπια και όχι στο ψυγείο. Κάποια από αυτά πρέπει να μεταφερθούν σε αεροστεγή σακουλάκια. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δίνετε μεγάλη σημασία στις ημερομηνίες λήξης, γιατί μπορεί κάτι να φτάσει στα χέρια σας αφού έχει μείνει για καιρό στα ράφια του σουπερμάρκετ.

Αλεύρι (λευκό)

  • ντουλάπι: 1 χρόνο

Αλεύρι ολικής άλεσης

  • ντουλάπι: 1 μήνα, ψύξη: 6 μήνες
  • κατάψυξη: 2 χρόνια

Δημητριακά σε νυφάδες

  • ντουλάπι: 1 χρόνο (κλειστά) 3 μήνες (ανοιγμένα)

Ζάχαρη

  • ντουλάπι: επ’ αόριστον

Ζάχαρη μαύρη

  • ντουλάπι: 4 μήνες (σφιχτά κλεισμένη στο σακουλάκι της)

Ζάχαρη (υποκατάστατα)

  • ντουλάπι: 2 χρόνια

Κακάο

  • ντουλάπι: περισσότερο από 2 χρόνια (κλειστό), 1 χρόνο (ανοιγμένο)

Καφές (σε κόκκους)

  • ντουλάπι: 1 χρόνο (σε μεταλλικό σφραγισμένο κουτί), 4 μήνες (σε αεροστεγή συσκευασία κλειστή), 2 εβδομάδες (ανοιχτή συσκευασία)

Καφές (σε σκόνη)

  • ντουλάπι: 1 χρόνος (σε μεταλλικό σφραγισμένο κουτί), 4 μήνες (σε αεροστεγή συσκευασία κλειστή), 1 εβδομάδα (ανοιχτή συσκευασία)
  • Tip: Μη φυλάτε τον καφέ σε ψύξη ή κατάψυξη, γιατί οι οσμές από τα υπόλοιπα προϊόντα μπορεί να του αλλοιώσουν τη γεύση.

Κουβερτούρα

  • ντουλάπι: 6 μήνες

Μακαρόνια

  • ντουλάπι: 2 χρόνια

Μυρωδικά (ξερά)

  • ντουλάπι: 1 χρόνο

Ντομάτες σε κονσέρβα

  • ντουλάπι: 1 χρόνο και 6 μήνες

Ποπ κορν (σπόροι)

  • ντουλάπι: 2 χρόνια (κλειστή συσκευασία), 1 χρόνο (ανοιχτή συσκευασία)

Ρύζι

  • ντουλάπι: 2 χρόνια (κλειστή συσκευασία), 1 χρόνο (ανοιχτή συσκευασία)
  • Σημείωση: το καστανό ρύζι διατηρείται 1 χρόνο σε κλειστή συσκευασία και 6 μήνες σε ανοιχτή συσκευασία

Φρούτα ξερά (όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα)

  • ντουλάπι: 6 μήνες (κλειστή συσκευασία), 1 μήνα (ανοιχτή συσκευασία)

Είδη αρτοποιίας

Κέικ από το σουπερμάρκετ

  • ντουλάπι: 4 μέρες
  • ψύξη: 1 εβδομάδα
  • κατάψυξη: 3 μήνες

Κέικ, φούρνου ή σπιτικά

  • ντουλάπι: 2-3 μέρες
  • ψύξη: 1 εβδομάδα
  • κατάψυξη: 3 μήνες

Μπαγκέτες

  • ντουλάπι: 1 μέρα,
  • κατάψυξη: 3 εβδομάδες

Πίτα, αραβική

  • ντουλάπι: 5 μέρες,
  • ψύξη: 1 εβδομάδα
  • κατάψυξη: 3 μήνες

Ψωμί, καρβέλι

  • ντουλάπι: 2 μέρες,
  • κατάψυξη: 3 εβδομάδες

Ψωμί για τοστ

  • ντουλάπι: 4 μέρες,
  • ψύξη: 2 εβδομάδες
  • κατάψυξη: 3 μήνες

Κράκερ & σνακ

Κράκερ

  • ντουλάπι: 3 μήνες (κλειστά) 2 εβδομάδες (ανοιγμένα)

Μπισκότα σουπερμάρκετ

  • ντουλάπι: 2 μήνες (κλειστά), 1 μήνα (ανοιγμένα)
  • κατάψυξη: 6 μήνες

Μπισκότα φούρνου ή σπιτικά

  • ντουλάπι: 1 εβδομάδα
  • ψύξη: 2 εβδομάδες
  • κατάψυξη: 3 μήνες

Τσιπς πατάτας

  • ντουλάπι: 3 μήνες (κλειστά) 2 εβδομάδες (ανοιγμένα)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ