Καλαμάρια στη σχάρα με σάλτσα από αντζούγια και ελιές

29.10.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 1 ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 8-10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

1 κιλό καλαμάρια μεσαίου μεγέθους καθαρισμένα

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

1/2 φλιτζάνι ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι

1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)

1 λεμόνι (το ξύσμα του)

3/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

5 φιλέτα αντζούγιας ψιλοκομμένα

πιπέρι καυτερό

Eκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα αναμειγνύοντας όλα τα υλικά της σε μπολ. Αφήνουμε για μία ώρα περίπου, να ενωθούν οι γεύσεις τους. Ετοιμάζουμε τη φωτιά για τα καλαμάρια. Μόλις χωνέψουν τα κάρβουνα, αλείφουμε τα καλαμάρια με το ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στη σχάρα σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και να αρχίσουν να μαζεύουν. (Αν τα παραψήσουμε, θα σκληρύνει πολύ η σάρκα τους). Βγάζουμε τα καλαμάρια από τη φωτιά, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Tip: Αν δεν θέλουμε να ψήσουμε τα καλαμάρια στην ψησταριά, τα σοτάρουμε σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά περίπου.