Σεξ ον δε μπιτς (Sex on the beach) αλά Pandespani

30.08.2012
Πώς θα φτιάξεις το πιο ωραίο καλοκαιρινό & ερωτικό κοκτέιλ!

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια εκδοχή της μάλλον άγνωστης πραγματικής ιστορίας του κοκκινοπορτοκαλί καλοκαιρινού ποτού, το οποίο εμφανίστηκε στις αρχές της δεκατίας του ’8Ο, μετά το λανσάρισμα του λικέρ ροδάκινου DeKuyper με το όνομα Peach schnapps, το 1979 και φαίνεται πως βαφτίστηκε έτσι, γιατί θεωρήθηκε (τουλάχιστον για την εποχή) εξίσου καλό με το καλό σεξ.

Λέγεται πάντως και μια άλλη ιστορία, βάσει της οποίας η εφεύρεσή του μπορεί να οφείλεται και στο νεαρό μπάρμαν Ted Pizio, που δούλευε στο μπαρ Confetti του Fort Lauderdale, στην Φλόριδα, όταν το 1987 ο επίσημος διανομέας του σναπς ροδάκινου ενόψει της ανοιξιάτικης τουριστικής κίνησης έκανε ένα διαγωνισμό με βραβείο 1000 δολλάρια για το μπαρ που θα έκανε την μεγαλύτερη κατανάλωση στο λικέρ και 100 δολλάρια αντίστοιχα, για τον μπάρμαν. Ο Pizio, που ανακάτεψε το λικέρ ροδάκινο με βότκα, χυμό πορτοκαλιού και γρεναδίνη και απογείωσε τις πωλήσεις του Confetti, σκέφτηκε πως ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι κατέφθαναν στο Λόντερντεϊλ ήταν η παραλία και το σεξ, εξ ου και τού έδωσε το όνομα «σεξ στην παραλία”. Καθότι δε η συνταγή ήταν ακόμη άγνωστη στους υπόλοιπους μπάρμεν ενώ η φήμη του κοκτέιλ ταξίδευε γρήγορα μέσω των φοιτητών, στους οποίους είχε μεγάλη απήχηση, οι ντόπιοι bartenders προσπαθούσαν να το φτιάξουν μόνον με βάση την περιγραφή της γεύσης του. Κι έτσι αιτιολογείται το γεγονός της δημιουργίας των πολυάριθμων παραλλαγών του διάσημου ποτού, πλην βεβαίως των μουσικών του από τους T-Spoon με το γνωστό I wanna have sex on the beachκαι το ομώνυμο από τους Spankers (no comment).

Επισήμως, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι παρασκευής του: Ο πρώτος χρησιμοποιεί βότκα, λικέρ ροδάκινο, χυμό από πορτοκάλι και από μύρτιλα σε ίσα μέρη ή γρεναδίνη στη θέση του cranberry juice. O δεύτερος τρόπος γίνεται με βότκα, Chambord (μαύρο λικέρ βατόμουρου της Loire), λικέρ πεπονιού Midori (γιαπωνέζικης προέλευσης πράσινο λικέρ από ειδική ποικιλία πεπονιού), χυμό ανανά και μύρτιλων. Το κοκτέιλ σερβίρεται κανονικά on the rocks σε ψηλό ποτήρι (highball), αλλά μπορεί να προσφερθεί και σε σφηνάκια. Ωστόσο, είτε λόγω του kinky ονόματος είτε λόγω της επιτυχημένης γεύσης, στα χέρια των δημιουργικών μπάρμεν της υφηλίου, οι δύο κύριες βερσιόν πλήθυναν ακόμη περισσότερο με τον καιρό και την αστείρευτη έμπνευση, με αποτέλεσμα το sex on the beach σήμερα να ξεπερνάει σε τρόπους παρασκευής και το κάμα σούτρα, με κάποιους να θέλουν ρούμι αντί για βότκα ή Amaretto, οι δοσολογίες να αυξομειώνονται, το ίδιο και τα ύψη των ποτηριών.

Το sex on the beach εδώ ακολουθεί τον πρώτο βασικό τρόπο με λίγη γρεναδίνη αντί για χυμό μύρτιλων, από άποψη, μια και μετά από δοκιμές καταλήξαμε πως τουλάχιστον ο διαθέσιμος έτοιμος χυμός cranberry υποβιβάζει την επίγευση του κοκτέιλ, για να μην πω ότι σαμποτάρει το ίδιο του το όνομα.

Ιδού λοιπόν, η συνταγή για το Pandespani sex on the beach

(όπως φαίνεται και στη κάτοθι φωτογραφία)

Υλικά (για κάθε κοκτέιλ)

2 μεζούρες βότκα (50 ml)
1 μεζούρα λικέρ ροδάκινο (Peach schnapps, 25 ml)
6 μεζούρες φρέσκο χυμό πορτοκάλι (150 ml)
λίγο σιρόπι Grenadine (περίπου 1 κ.γ.)
1 ρόγα σταφύλι ή και 1 φέτα πορτοκάλι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Βάζετε όλα τα υλικά στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακατεύετε. Βάζετε 3-4 καινούργια παγάκια σε ψηλό ποτήρι και σουρώνετε μέσα το μείγμα. Περνάτε στο καλαμάκι το σταφύλι ή χαράσσεται τη μισή διάμετρο μιας φέτας πορτοκαλιού και την τοποθετείτε στο χείλος του ποτηριού.

Cheers!