Μύδια με πάπρικα & μυρωδικά αλά Pandespani

23.08.2012
Φαγητό που δεν αποκλείει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου

Αν μια ξεχειλισμένη στοίβα από αχνιστά μύδια σε αρωματική σάλτσα είναι πάντα άκρως εμπνευστική στο τραπέζι, ένα γεμάτο πιάτο μ’ αυτά έτοιμα, καθαρισμένα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. Στην πρώτη περίπτωση (δείτε και τη συνταγή μας μύδια με ούζο και σαφράν, είναι σαφές ότι αυτός που τα μαγείρεψε ασχολήθηκε μαζί τους και η τακτική της ενασχόλησης συνεχίζεται, μια και μετά, ο καθένας πρέπει από κάθε κέλυφος να βγάλει το νόστιμο φαγώσιμο με το πιρούνι πριν το φάει, κάτι που πιθανότατα (και με την προϋπόθεση ότι τα μύδια είναι καλομαγειρεμένα) αυξάνει την εκτίμηση στο πιάτο.

Στη δεύτερη περίπτωση, με εκλειπούσα τη συγκεκριμένη διαδραστικότητα, η δοκιμή γίνεται άμεση και η απόλαυση επικεντρώνεται στην τελική γεύση. Η συνταγή αφορά σ’ αυτή την κατηγορία, όπου τα καθαρισμένα μύδια σερβίρονται με νόστιμη, ελαφριά πικάντικη σάλτσα, αρωματισμένη με πάπρικα και μπορούν να τσιμπολογηθούν ως μπουκιές για ορεκτικό και αρκούν γι’ αυτό οι οδοντογλυφίδες ή να αποτελέσουν πρώτο πιάτο, αυξάνοντας -αν χρειάζεται- την ποσότητά τους.

Φαγητό που δεν αποκλείει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, τα μύδια είναι πολύ πιο εύκολο να προετοιμαστούν-μαγειρευτούν απ’ ότι είθισται να θεωρείται. Θυμηθείτε απλώς να τα καθαρίσετε εξωτερικά με συρμάτινο βουρτσάκι αφαιρώντας το μουσούδι τους και να πετάξετε σ’ αυτή τη φάση τα σπασμένα και όσα δεν κλείνουν εντελώς όταν τα χτυπήσετε ελαφρά π.χ. με ένα μαχαίρι. Πετάξτε επίσης στο αρχικό μαγείρεμα όσα δεν μείνουν ανοικτά.
Ως πρώτο πιάτο, μπορείτε να τα συνοδέψτε με πράσινη σαλάτα ή με τις επίσης ελαφρά πικάντικες νεαρές πατάτες, για τις οποίες η συνταγή θα ακολουθήσει.

Προετοιμασία: 15-20 λεπτά κυρίως για το καθέρισμα και άλλα 10 περίπου για όλα τα υπόλοιπα. Μπορείτε να κάνετε την προετοιμασία νωρίτερα και να ολοκληρώσετε το μαγείρεμα, λίγο πριν σερβιριστούν. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
1,5 κιλό μύδια φρέσκα
2 φέτες λεμόνι
300 ml νερό
6 κ.σ. ελαιόλαδο
8-10 εκατ. από το άσπρο τμήμα ενός πράσου, ψιλοκομένο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες
3-4 κ.σ. σχινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομένο
3-4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομένο
3/4 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/4-1/2 κ.γ. μπούκοβο (chilli flakes), ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλετε το αποτέλεσμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμάζετε τα μύδια: Τα καθαρίζετε με σκληρό βουρτσάκι, πετάτε τα χαλασμένα (σπασμένα) και τα βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα και δυνατή φωτιά με το νερό και το λεμόνι. Τα βράζετε για 3-4 λεπτά με το καπάκι, αποσύρετε καθώς ανοίγουν και πετάτε όσα έχουν μείνει κλειστά. Στραγγίξτε τα, κρατήστε 2-3 κουταλιές από το ζουμί τους και καθαρίστε τα, κρατώντας μόνο την ψίχα.
Κάνετε τη σάλτσα: Zεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι και μέτρια (προς δυνατή) φωτιά, προσθέτετε τα μύδια και σοτάρετε για 1 λεπτό. Τα αδειάζετε σε μπολ. Βάζετε στο τηγάνι το πράσο και τα τσάιβς, το σκόρδο και το ζουμί που κρατήσατε και μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά με το καπάκι για 5 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε τον μαϊντανό κρατώντας λίγο για το σερβίρισμα, την πάπρικα και το μπούκοβο. Ανακατεύετε, ξαναβάζετε στη φωτιά και προσθέτετε τα μύδια με ό,τι υγρό έχουν βγάλει. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύετε για μισό λεπτό. Αποσύρετε.

Σερβίρισμα: Αφήνετε τα μύδια σκεπασμένα για 1-2 λεπτά ώστε να ‘δέσουν’ μεταξύ τους οι γεύσεις και τα μεταφέρετε σε πιατέλα προσθέτοντας τον μαϊντανό που κρατήσατε. Έτοιμα!

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.