Γίδα βραστή

20.11.2015

Yλικά

  • 1½ κιλό γίδα (από χεράκι ή λαιμό)
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο φρέσκο
  • 2 κρεμμύδια καθαρισμένα
  • 4 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 6 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • αλάτι χοντρό
  • ελαιόλαδο

EKTEΛEΣH

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει και τσιγαρίζουμε καλά το κρέας και από τις δύο πλευρές για 8 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το καρότο και το σέλινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά επιπλέον. Βάζουμε στην κατσαρόλα φρέσκο νερό να καλύψει το κρέας και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το γαρίφαλο και το μπαχάρι. Αλατοπιπερώνουμε καλά και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε μέτρια φωτιά για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Στην αρχή του βρασμού πρέπει να αφαιρέσουμε με τρυπητή κουτάλα από την επιφάνεια του υγρού το «συμπυκνωμένο» αίμα από το κρέας που εμφανίζεται με τη μορφή αφρού. Μόλις περάσουν τα 90 λεπτά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες και τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε ξανά το φαγητό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 50 λεπτά επιπλέον. Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και αφαιρούμε το κρέας από το ζουμί με τρυπητή κουτάλα. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι. Σερβίρουμε το ζουμί σε πιάτα σούπας και το κρέας στο κέντρο του τραπεζιού.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΟΚΟΥΝΟΓΛΟΥ