Κουκιά ξερά σκορδαλιά

02.01.2013

Yλικά

1/2 κιλό κουκιά ξερά (καθαρισμένα από το «μάτι» τους, πλυμένα και μουσκεμένα για 12 ώρες)

Για τη σκορδαλιά

1/4 του κιλού ψωμί μπαγιάτικο

6-8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (χωρίς την πράσινη φύτρα)

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού

αλάτι

EKTEΛEΣH

Βράζουμε τα κουκιά με μπόλικο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα σουρώνουμε. Ρίχνουμε μπόλικο φρέσκο νερό, τόσο ώστε να τα σκεπάζει καλά. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Κάθε τόσο ανακινούμε την κατσαρόλα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, και κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν πια έχει απομείνει ελάχιστο ζουμί στο φαγητό, το οποίο μόλις κρυώσει, θα μοιάζει σαν ζελέ. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά: Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και μουσκεύουμε την ψίχα με λίγο νερό. Στύβουμε καλά και την τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το σκόρδο και ξεκινάμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού εναλλάξ και σε μικρές δόσεις. Χτυπάμε για 5-6 λεπτά μέχρι η σκορδαλιά να γίνει λεία σαν κρέμα, αλλά να παραμείνει συμπαγής. Σερβίρουμε τα κουκιά σε βαθιά πιατέλα και συνοδεύουμε με τη σκορδαλιά.

Tips: Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με ξίδι από κρασί ή λευκό μπαλσάμικο. ? Προσοχή στο χτύπημα της σκορδαλιάς να μην σας γίνει το μείγμα κολλώδες.

Συνταγή: εφη γιαλουση, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: STUDIOM.COM