Φοκάτσα Ελληνική

01.12.2014
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
  • ΑΝΑΜΟΝΗ 35 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

Για τη ζύμη

  • 250 ml γάλα χλιαρό
  • 1 αβγό
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 20 γρ. μαγιά νωπή ή 18 γρ. ξηρή
  • 1 κουτ. σούπας μυρωδικά ξερά ανάμεικτα (ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό)
  • νερό όσο πάρει

Για τη γέμιση

  • 2 ντομάτες κομμένες στα 6
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 10 ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι
  • 1 πιπεριά κομμένη σε φέτες
  • 200 γρ. μανούρι θρυμματισμένο
  • πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Αναμειγνύουμε σε μπολ όλα τα υλικά της και ζυμώνουμε μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη λεία και μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολα, δίνοντάς της παραλληλόγραμμο σχήμα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Το σκορπίζουμε πάνω στη ζύμη, σκορπίζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 15 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 20 λεπτά περίπου.

Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο λαχανικό της αρεσκείας μας, καθώς επίσης και αλλαντικά. - Για πιο πικάντικη γεύση, αντικαθιστούμε το μανούρι με φέτα.