Μπακλαβάς

30.01.2013
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αφού γίνει χλιαρό, αφαιρούμε τον αφρό από πάνω και το μεταφέρουμε προσεκτικά σε άλλο σκεύος, αφήνοντας στην άκρη το υπόλειμμα από νερό και γάλα στον πάτο του.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 40 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1½ ώρα
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ταψί 40x30 εκ.
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 1 κιλό φύλλο Βηρυτού
  • 1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος
  • 500 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 400 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 800 ml νερό
  • 1 λεμόνι (τον χυμό και τη φλούδα του)

EKTEΛEΣH
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αφού γίνει χλιαρό, αφαιρούμε τον αφρό από πάνω και το μεταφέρουμε προσεκτικά σε άλλο σκεύος, αφήνοντας στην άκρη το υπόλειμμα από νερό και γάλα στον πάτο του. Ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με τα φιστίκια. Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα 5 πρώτα φύλλα, αλείφοντας ενδιάμεσα με βούτυρο. Κρατάμε και άλλα 5 φύλλα για από πάνω. Ρίχνουμε με το χέρι αμύγδαλα και φιστίκια, βάζουμε 2 βουτυρωμένα φύλλα ακόμα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Σκεπάζουμε με τα 5 φύλλα που έχουμε κρατήσει και βουτυρώνουμε πολύ καλά. Κόβουμε μέχρι κάτω με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 140°C για μιάμιση ώρα. Παράλληλα, βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον σιροπιάζουμε και τον αφήνουμε να τραβήξει χωρίς να τον σκεπάσουμε.