Τερίνα του Έλληνα βοσκού

07.11.2015
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 25 λεπτά
  • ΑΝΑΜΟΝΗ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 45 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 500 γρ. πατάτες βραστές
  • 3 αβγά (τους κρόκους τους)
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 500 ml γάλα χλιαρό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 λουκάνικα χωριάτικα τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 + 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 + 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας κρέμα τυριού
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 500 γρ. σπανάκι αχνισμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • φρυγανιά τριμμένη για τη φόρμα
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 6 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα έναν πουρέ: Αλέθουμε τις βρασμένες πατάτες όσο είναι ζεστές, προσθέτοντας στο μείγμα τους κρόκους, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το τυρί, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε το λουκάνικο μαζί με το 1 κρεμμύδι και τα 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε τηγάνι με τη μία κουταλιά ελαιόλαδο για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα τυριού και την πάπρικα. Σοτάρουμε σε άλλο τηγάνι με μία κουταλιά ελαιόλαδο το σπανάκι με τα άλλα 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τερίνα και την πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Απλώνουμε στρώσεις από πουρέ πατάτας, τον «κιμά» λουκάνικου, το σπανάκι και τελειώνουμε με πουρέ πατάτας. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε την τερίνα στον φούρνο στους 170°C για 35 λεπτά. Τέλος, την αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.