Κοτόπουλο με δυόσμο και κριθαράκι

09.07.2014
Πλένουμε το κοτόπουλο καλά, αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό του, στύβουμε το λάιμ και βάζουμε στην κοιλιά τις λεμονόκουπες μαζί με τον δυόσμο.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 κοτόπουλο 1.200 γρ. περίπου
  • 1 λάιμ (τον χυμό του)
  • 10 φύλλα δυόσμου
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ούζο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το κριθαράκι

  • 1/2 κιλό κριθαράκι χοντρό
  • 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 50 ml ούζο
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο
  • 1 λάιμ (τον χυμό και το ξύσμα του)
  • 2 ντομάτες κομμένες στα οκτώ
  • 150 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο καλά, αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό του, στύβουμε το λάιμ και βάζουμε στην κοιλιά τις λεμονόκουπες μαζί με τον δυόσμο. Αλείφουμε καλά με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το ούζο και ψήνουμε σε πολύ δυνατό φούρνο στους 220°C για 40 λεπτά περίπου. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το κριθαράκι: Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι σε τηγάνι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με 250 ml νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά και, όπως είναι, το μεταφέρουμε στο ταψί με το κοτόπουλο, αφού έχουν περάσει τα 40 λεπτά από το ξεκίνημα του ψησίματος. Σιγοψήνουμε το φαγητό στους 180°C. Λίγα λεπτά πριν βγάλουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο, σκορπίζουμε τη φέτα από πάνω. Βγάζουμε το ταψί και το σκεπάζουμε με λαδόκολα για να κρατήσει τα υγρά και να μην στεγνώσει το φαγητό μέχρι να σερβίρουμε.