Χταπόδι ψητό στον φούρνο με χωριάτικο λουκάνικο

04.02.2013
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σκουπίζουμε καλά το χταπόδι με μια πετσέτα. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις κάψει πολύ, βάζουμε το χταπόδι. Το σοτάρουμε πολύ καλά για 5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά του.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη 

Yλικά

1 χταπόδι (1,5 κιλού) αποψυγμένο 

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 

2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα

1 λουκάνικο (500 γρ. περίπου) κομμένο σε χοντρές φέτες 

1 κλωναράκι δεντρολίβανο ψιλοκομμένο 

2 κουτ. σούπας μέλι

1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά 

πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σκουπίζουμε καλά το χταπόδι με μια πετσέτα. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις κάψει πολύ, βάζουμε το χταπόδι. Το σοτάρουμε πολύ καλά για 5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το λουκάνικο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά. Βάζουμε το σκόρδο και σε 1 λεπτό σβήνουμε με το κρασί. Αμέσως βάζουμε στο τηγάνι το δεντρολίβανο, το μπαχάρι, την πάπρικα και το μέλι και αφού ανακατέψουμε καλά, βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ταψί και το σφραγίζουμε γύρω γύρω με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο για 50 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το ταψί και κόβουμε το χταπόδι σε πλοκάμια. Μοιράζουμε τα πλοκάμια μαζί με το περιεχόμενο του ταψιού στα πιάτα και σερβίρουμε.