Γουρουνάκι γάλακτος με πατάτες

09.08.2013
Τρυπάμε ελαφρώς το κρέας όσο πιο πολλές φορές μπορούμε με μεταλλικό «καλαμάκι» για σουβλάκι ή ανάλογο εργαλείο.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 4½ ώρες
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1/2 γουρουνάκι γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας μαραθόσπορο ή γλυκάνισο
  • 20-25 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο μπούκοβο
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη μαύρη
  • 1/4 φλιτζανιού κρασί γλυκό κόκκινο
  • 1 μπουκάλι μπίρα
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 10 μικρές πατάτες ολόκληρες καθαρισμένες
  • 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Τρυπάμε ελαφρώς το κρέας όσο πιο πολλές φορές μπορούμε με μεταλλικό «καλαμάκι» για σουβλάκι ή ανάλογο εργαλείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Βάζουμε σε γουδί τα μισά σκόρδα και τα σπάμε με το γουδοχέρι. Προσθέτουμε το μπούκοβο, το ελαιόλαδο και τον μαραθόσπορο και τα δουλεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν σχεδόν αλοιφή. Ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη και τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε το μείγμα. Με το 1/3 του μείγματος αλείφουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε στο ταψί την μπίρα, το κρασί και το ξίδι και σκεπάζουμε το κρέας με λαδόκολα. Σφραγίζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο για 3½ ώρες. Ενδιάμεσα, το βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε ξανά το κρέας με άλλο 1/3 από το μείγμα των μπαχαρικών. Αφαιρούμε το χαρτί και το αλουμινόχαρτο και αλείφουμε ξανά με το τελευταίο 1/3 του μείγματος των μπαχαρικών το κρέας. Απλώνουμε τις πατάτες γύρω του, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με το μπέικον και ψήνουμε για 45 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το φαγητό για περίπου 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.