Βραστό της Κυριακής

07.04.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2-3 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 1½ κιλό κρέας μοσχαρίσιο (ποντίκι, στήθος και ιδανικά το κότσι με κόκαλο και μεδούλι)
  • 2 καρότα μεγάλα ολόκληρα καθαρισμένα
  • 1/2 μάτσο σέλινο
  • 3 κλωνάρια σέλερι
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ολόκληρα καθαρισμένα
  • 3 πατάτες κομμένες στα 2
  • 2 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα) πλυμένες
  • 2 ρέβες
  • 1 σελινόριζα μέτρια, καθαρισμένη και κομμένη στα 4
  • 2-3 κολοκυθάκια
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κρέας από λίπη, πέτσες κ.λπ., το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει. Το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, το καλύπτουμε με κρύο νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μαζί με τα κρεμμύδια για 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς που θα σχηματιστούν στην επιφάνεια. Ρίχνουμε τα λαχανικά πλυμένα και αλατίζουμε. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά όλα μαζί για επιπλέον 40-50, μέχρι να μελώσουν, αλλά να μην λιώσουν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε να μείνει για 5 λεπτά για να ανέβει στην επιφάνεια το λίπος και το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Σερβίρουμε το κρέας με τα χορταρικά σε πιατέλα ραντισμένα με λεμόνι, ελαιόλαδο και πιπέρι. Σερβίρουμε τον ζωμό σε σουπιέρα και πασπαλίζουμε με επιπλέον πιπέρι.

Tips: Μπορούμε να σοτάρουμε ελαφρώς το κρέας και τα λαχανικά πριν τα βράσουμε. Και σε αυτήν την περίπτωση το κρέας θα πρέπει να βράσει μόνο του, ώστε να έχει μαλακώσει πριν προσθέσουμε τα λαχανικά. Αν θέλουμε να κάνουμε σούπα, σουρώνουμε τον ζωμό, τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τον βράζουμε υπολογίζοντας για κάθε άτομο από μία κουταλιά της σούπας ρύζι (ή αστράκι ή μία πλεξούδα φιδέ). Για να χυλώσει καλά η σούπα, θα χρειαστεί να αφήσουμε το ρύζι ή την πάστα να βράσουν λίγο περισσότερο από όσο χρειάζεται (επιπλέον 5 λεπτά).