Αμυγδαλόπιτα

22.12.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 55 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 κομμάτια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 6 αβγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και χοντροτριμμένα
  • 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • λίγη κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 λεμόνι (τον χυμό του)

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Xτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Xαμηλώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε για 1 λεπτό. Αφαιρούμε το μπολ και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις τα αμύγδαλα, τη φρυγανιά, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ. Aδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο παραλληλόγραμμο ταψί. Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει. Aφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε. Kόβουμε σε ρόμβους και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ, Φωτογραφία: STUDIOM.COM