Τούρτα σοκολάτα δίχρωμη

23.09.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 40 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 10 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 3 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Υλικά

Για το μπισκότο

  • 200 γρ. σοκολάτα (70% κακάο)
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 185 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. αβγά
  • 60 γρ. αλεύρι

Για την 1η κρέμα σοκολάτας

  • 145 γρ. σοκολάτα (70% κακάο)
  • 2 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 4 αβγά (τους κρόκους τους)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γάλα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Για τη 2η κρέμα

  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • 3 αβγά μεγάλα (1 ολόκληρο και τους κρόκους των 2)
  • 220 γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) κρύα

Για το γλάσο

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 200 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 20 γρ. κακάο

Εκτέλεση
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 28 εκ. και ψήνουμε στους 170°C για 10 λεπτά. Πιέζουμε το παντεσπάνι λίγο να ισιώσει και το βάζουμε στην κατάψυξη. Ετοιμάζουμε την 1η κρέμα: Μουσκεύουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη. Βράζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας. Βάζουμε το μείγμα μέσα σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τη σοκολάτα και στο τέλος τη ζελατίνη. Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας στο παντεσπάνι και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Ετοιμάζουμε τη 2η κρέμα: Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Χτυπάμε τους κρόκους και το ολόκληρο αβγό στο μίξερ και ρίχνουμε στο μείγμα το σιρόπι λίγο λίγο σαν κλωστή. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με το μείγμα των αβγών. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και αναμειγνύουμε απαλά με τη σαντιγί. Βάζουμε και τη 2η κρέμα στη φόρμα. Αφήνουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες επιπλέον. Ετοιμάζουμε το γλάσο: Βράζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το κακάο. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το γλάσο να σταθεροποιηθεί και καλύπτουμε με αυτό την τούρτα.

Συνταγή: ΗΛΙΑΣ ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ, Φωτογραφία: ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΟΚΟΥΝΟΓΛΟΥ