Σταφιδόψωμο με μέλι

21.10.2013
Διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά και το μέλι με το χλιαρό νερό. Αναμειγνύουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 2 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 τεμάχια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες και ξανθές
  • 3 κουτ. σούπας κόντιτα
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

EKTEΛEΣH
Διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά και το μέλι με το χλιαρό νερό. Αναμειγνύουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε λίγο από τον χυμό πορτοκαλιού για 15 λεπτά και τις σουρώνουμε. Τις προσθέτουμε στο ζυμάρι μαζί με τα κόντιτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για μία περίπου ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 22 εκατοστών. Πλάθουμε μικρά στρογγυλά σταφιδόψωμα και τα τοποθετούμε στο ταψί το ένα κολλητά στο άλλο. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για ακόμα 45 λεπτά ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με νερό και ζάχαρη. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσουν.