Κουλούρια αμμωνίας

20.02.2013
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα 2 ολόκληρα αβγά και τον 1 κρόκο, το γάλα και τη βανίλια, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 25 τεμάχια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 4½ φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 αβγά (2 ολόκληρα και τον κρόκο του 3ου)
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα πλήρες
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
  • 1 κουτ. γλυκού αμμωνία
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι ελάχιστο

Για την επάλειψη

  • 2 αβγά (1 ολόκληρο και το ασπράδι του 2ου)

EKTEΛEΣH
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα 2 ολόκληρα αβγά και τον 1 κρόκο, το γάλα και τη βανίλια, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με την αμμωνία, το μπέικιν πάουντερ και αλάτι και ανακατεύουμε. Bάζουμε στην άκρη το μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και σφιχτή. (Προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι αν χρειάζεται). Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Προσαρμόζουμε στη μηχανή του κιμά το χωνάκι για κουλούρια. Περνάμε τη ζύμη και σχηματίζουμε μακρόστενα κουλούρια μήκους 8-10 εκατοστών. (Αν δεν έχουμε μηχανή, πλάθουμε με τα χέρια και δίνουμε διάφορα σχήματα). Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε ελαφρώς σε μπολ το ολόκληρο αβγό και το ασπράδι, αραιώνουμε με λίγες σταγόνες νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε στον φούρνο για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ