Λουκουμάς

18.02.2014
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε φαρδύ μπολ. Λιώνουμε σε χλιαρό γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 2 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 8 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10-12 τεμάχια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 1 κύβο μαγιά φρέσκια ή 2 φακελάκια ξηρή
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • μπόλικο καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • κανέλα για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

EKTEΛEΣH
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε φαρδύ μπολ. Λιώνουμε σε χλιαρό γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Λιώνουμε το βούτυρο, χωρίς να το κάψουμε. Kάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε εκεί το γάλα με τη μαγιά, το βούτυρο, το αλάτι και τις βανίλιες. Αρχίζουμε σιγά σιγά να ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υλικά από το κέντρο. Ζυμώνουμε μέχρι να επιτύχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Οταν διπλασιαστεί, φτιάχνουμε τους λουκουμάδες είτε ανοίγοντας το ζυμάρι σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού το οποίο κόβουμε σε κύκλους με κουπ πατ είτε φτιάχνοντας ένα κορδόνι το οποίο κόβουμε και ενώνουμε τις άκρες σχηματίζοντας δαχτυλίδια. Αφήνουμε τους λουκουμάδες σε ζεστό μέρος για μισή ώρα να φουσκώσουν ξανά. Καίμε καλαμποκέλαιο σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες. Οταν ροδίσουν, είναι έτοιμοι. Τους μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και μετά τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.