Κουνέλι στιφάδο

18.10.2013

Yλικά

1 κουνέλι κομμένο σε 6 κομμάτια

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1½ κιλό κρεμμύδια μικρά για στιφάδο ολόκληρα καθαρισμένα

1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ

3 φλιτζάνια ζωμό κότας σπιτικό

Για τη μαρινάτα

1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο

5 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί

4 σκελίδες σκόρδο σπασμένες

2 δαφνόφυλλα

1 ξυλαράκι κανέλα

6 γαρίφαλα ολόκληρα

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε αποβραδίς τα κομμάτια του κρέατος σε γυάλινο ή πλαστικό μπολ και τα αναμειγνύουμε καλά με τα δάχτυλα με τα συστατικά της μαρινάτας. Σκεπάζουμε καλά το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε όλα τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε τα κρεμμυδάκια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε πιάτο. Βγάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού, τα τινάζουμε να φύγει όσο περισσότερη μαρινάτα γίνεται και τα σοτάρουμε στο ίδιο λάδι μέχρι να ροδίσουν σε όλες τις πλευρές, περίπου 2-3 λεπτά στην κάθε πλευρά. Μόλις σοταριστεί το κρέας, επαναφέρουμε τα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη μαρινάτα από το μπολ, τον πελτέ και δοκιμάζουμε το αλάτι. Προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι και τον σπιτικό ζωμό κότας. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 70 με 90 λεπτά μέχρι να δέσουν τα υγρά και να μαλακώσει καλά το κρέας.

TipS: Το στιφάδο μπορούμε να το μαγειρέψουμε σχεδόν με όλα τα κρέατα. Η καλύτερη εναλλακτική αντί για κουνέλι είναι το μοσχάρι, και μάλιστα το χτένι κομμένο σε μεγάλους κύβους. ? Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε κουνέλι, θα πρέπει να το μαρινάρουμε από το προηγούμενο βράδυ, αλλά και 1-2 ώρες αρκούν για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Επίσης, αν θέλουμε πιο έντονη όξινη γεύση, δεν χρησιμοποιούμε τη ζάχαρη. ? Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα κρεμμυδάκια, αν και η ένταση της γεύσης τους δεν θα είναι η ίδια.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ