Μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας

16.10.2013

Yλικά

1 κιλό μοσχάρι (από σπάλα) σε κομμάτια

2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα

2 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη

1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ

5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό

1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες

3 κουτ. σούπας βούτυρο

3 κουτ. σούπας αλεύρι

2½-3 φλιτζάνια γάλα ζεσταμένο

1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

EKTEΛEΣH

Σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί για μιάμιση ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Ανακατεύουμε συχνά και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί. Στο μεταξύ, πλένουμε και στεγνώνουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας ή στη φωτιά του γκαζιού μέχρι να καεί η φλούδα και να μαλακώσει το εσωτερικό τους. Αφαιρούμε τη σάρκα τους με κουτάλι και την πολτοποιούμε με πιρούνι. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ψηθεί ελαφρώς. Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Αφήνουμε τον πουρέ να σταθεί για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το κρέας με τον πουρέ.

TipS: Πρόκειται για το περίφημο χουνκιάρ μπεγεντί. ? Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ντομάτες με μία συσκευασία ντομάτα κονκασέ. ? Το ιδανικό «κάψιμο» της μελιτζάνας γίνεται στα κάρβουνα για να απορροφηθεί η μυρωδιά του καπνιστού.

Συνταγή: εφη γιαλουση