Σπαγγέτι φούρνου με γαρίδες

09.01.2014
Ένα φαγάκι… όνειρο. Θα το λατρέψετε!

Υλικά για 5 μερίδες

  • ½ κιλό γαρίδες ολόκληρες, καλά πλυμένες.
  • Νερό.
  • Αλάτι.
  • 1 κουταλιά ξίδι.
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο.
  • 5 μέτριες ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες.
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό.
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα.
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη.
  • Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο.
  • ½ κιλό μακαρόνια σπαγγέτι.
  • 5 μικρά ντοματίνια στρογγυλά, ολόκληρα ή κομμένα στη μέση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βράζετε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει και το ξίδι.

2. Τις στραγγίζετε, τις καθαρίζετε από το κέλυφος και αφαιρείτε το εντεράκι από τη ράχη τους με τη βοήθεια οδοντογλυφίδας.

3. Βάζετε το ελαιόλαδο να ζε- σταθεί, ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε. Προσθέτετε τις ντο- μάτες, το κρασί, το μαϊντανό, την πιπεριά, αλάτι και πιπέρι.

4. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 20 λεπτά, προσθέ- τετε τις γαρίδες και τις αφήνετε να βράσουν για 3 λεπτά ακόμα.

5. Στο μεταξύ βράζετε τα σπαγγέτι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνετε, τα προσθέτετε sτις γαρίδες και ανακατεύετε.

6. Μεταφέρετε το φαγητό σε γυάλινο σκεύος που να μπαίνει στο φούρνο και βάζετε τα ντοματάκια από πάνω. Ψήνετε σε δυνατή θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά.

Θα την κάνω γιατί: Είναι κλασικό καλοκαιρινό φαγητό, πολύ εύγευστο και θρεπτικό, μου φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από παραλιακά ταβερνάκια.

Χρήσιμη γνώση: Οι γαρίδες είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, χαμηλή σε λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, B, Ε, D, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως φώσφορο, ψευδάργυρος, σίδηρος και ιώδιο. Περιέχουν επίσης αρκετή χοληστερίνη, η οποία όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει τη χοληστερίνη στο αίμα, εφόσον τρώγονται με μέτρο.

Εναλλακτικές προτάσεις: Γαρίδες με πιλάφι, καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σουπιές με φασολάκια.

  • ΘΕΡΜ. 683(34%)
  • ΣΑΚΧ. 12,1g (13%)
  • ΛΙΠ. 22,9g (33%)
  • ΚΟΡ. 2,9g (14%)
  • ΝΑΤΡ. 0,88g (37%)