Ρεβιθοσαλάτα με σκουμπρί

05.01.2015
Μια καλοκαιρινή σαλάτα, ένα πλήρες γεύμα…

Υλικά για 5 μερίδες

  • 250 γρ. ρεβίθια.
  • ½ φλιτζάνι καλαμπόκι κατεψυγμένο.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε ροδέλες.
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες.
  • 200 γρ. σκουμπρί από κονσέρβα λαδιού, στραγγισμένο και κομμένο σε κομμάτια.
  • 15 ελιές μαύρες.
  • 1 κουταλιά κάππαρη, στραγγισμένη.
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Χυμός από 1 λεμόνι.
  • Ρίγανη.
  • Αλάτι.
  • Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο.

EKTEΛΕΣΗ

1. Μουσκεύετε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό. Έπειτα από 8-12 ώρες τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε καλά και τα βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό, τόσο που να τα σκεπάζει συν 2-3 δάχτυλα ακόμη.

2. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα ρεβίθια για 50-60 λεπτά. Αφαιρείτε κατά διαστήματα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

3. Περίπου 15 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνετε στην κατσαρόλα το καλαμπόκι, ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.

4. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, το στραγγίζετε καλά και το μεταφέρετε σε μεγάλη σαλατιέρα.

5. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Θα την κάνω γιατί: Μου αρέσουν τα ρεβίθια, μπορώ να τα έχω μαγειρεμένα από την προηγούμενη μέρα και να φτιάξω τη σαλάτα πολύ γρήγορα, έχω τη δυνατότητα να κάνω προσθήκες και αλλαγές, π.χ. να χρησιμοποιήσω αποφλοιωμένα ρεβίθια ή/και τόνο αντί για σκουμπρί.

Χρήσιμη γνώση: Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο φρέσκα και βραστερά είναι τα ρεβίθια. Η προσθήκη μαγειρικής σόδας ναι μεν τα καθιστά πιο βραστερά, αλλά καταστρέφει τη βιταμίνη Β1. Όταν χρησιμοποιείτε σόδα, πρέπει να την αφήνετε στα ωμά ρεβίθια για περίπου 10 λεπτά και κατόπιν να τα ξεπλένετε με άφθονο νερό πριν από το μαγείρεμα.

Εναλλακτικές προτάσεις: Ντομάτες γεμιστές με φασόλια και τόνο, ρεβίθια με καρότα και σταφίδες, σφουγγάτο με κολοκυθάκια.

  • ΘΕΡΜ. 472 (24%)
  • ΣΑΚΧ. 9,9g (11%)
  • ΛΙΠ. 30,4g (43%)
  • ΚΟΡ. 4,1g (21%)
  • ΝΑΤΡ. 1,0g (42%)