Πέστο με κολοκύθια και καρύδια αλά Pandespani

11.08.2013
Ο ευγενής Vincenzo Tanara, αγρονόμος και γαστρονόμος εκ Μπολόνια, υπερέβαλε σε ενθουσιασμό χαρακτηρίζοντας τα κολοκύθια 'σύμβολα της παραπλανημένης ελπίδας' στο έργο του L'economia del cittadino in villa (γράφτηκε μετά το 1664). Τρεις αιώνες πριν δεν είχε καν φανταστεί ούτε ότι η κουζίνα της πατρίδας του θα πρωτοστατούσε στη διεθνή τους ονοματοδοσία βαφτίζοντας την ποικιλία Cucurbita pepo, zucchini (μικρές κολοκύθες), ούτε ότι η προσιτή τους χάρη θα εκτιμούνταν τόσο γρήγορα από τη μεσογειακή μαγειρική που η φήμη τους θα ξεπερνούσε την ξαδέλφη τους την κολοκύθα. Περί κολοκυθιών λοιπόν ο λόγος, των μικρών τε και χαριτωμένων, που ειδικά τα καλοκαιρινά πιάτα λατρεύουν την τρυφερότητά τους και την γλυκιά τους ήπια γεύση.

Παρότι μαγειρικά τα κολοκύθια αντιμετωπίζονται ως λαχανικό, τρώγονται με κάθε τρόπο και μεταμορφώνονται κυριολεκτικά με πάμπολλους νόστιμους συνδυασμούς, στη βοτανολογία θεωρούνται και σήμερα άγουρα φρούτα. Λόγω μεγέθους δε και κάποιας ευφάνταστης θεώρησης που τα εκτιμούσε όσο και ο προαναφερθείς Ιταλός, τα πρώην φτωχά κολοκύθια έχουν συνδυαστεί με την επίσης πρώην φτωχή ρίγανη, σε εκφράσεις όπως 'κολοκύθια με τη ρίγανη' μιλώντας για αλλόκοτα και άστοχα πράγματα και 'κολοκύθια τούμπανα', ανάλογη σε νόημα της 'παπάρας και της κοινοτοπίας'. Το ίδιο δηλώνουμε και όταν λέμε μόνο 'κολοκύθια' προσθέτοντας μια χροιά απόρριψης σε κάτι που αν και άνευ ουσίας δημιουργεί περιττή φασαρία, ενώ στον ενικό, λέγοντας 'κολοκύθι' ενίοτε ως τέτοιο εννοείται και το ανάλογου μεγέθους ανδρικό όργανο. Κατά πως φαίνεται ο λαός μας πρωτογενώς και κατά παράδοση ευγενής, είναι αμείλικτος όταν κρίνει τα πτωχά εκατοστά...

Τα κολοκύθια γίνονται πέστο είτε ωμά όπως στη συνταγή, είτε σοταρισμένα οπότε και έχουμε μια σάλτσα με υφή αισθητά πιο κρεμώδη. Το καρύδι με την ελαφρώς καπνιστή του γεύση, τους πηγαίνει ιδιαίτερα, αν ωστόσο θέλετε να παίξετε τις εκδοχές στα ζάρια και στους ξηρούς καρπούς, μπορείτε να πειραματιστείτε με το all time classic κουκουνάρι καθώς και το αμύγδαλο -τα φουντούκια έχουν παραπειστικό ρόλο στη φωτό, γιατί μετά τη δοκιμή βρήκα πως είναι αυτά που αναδεικνύουν λιγότερο τον γευστικό συνδυασμό. Σε καλοκαιρινή εκτέλεση του πέστο, ο φρέσκος βασιλικός δένει τέλεια και το άρωμά του προσθέτει πολλούς πόντους στο ...κολοκύθι. Τις άλλες εποχές αντικαταστήστε τον με ρόκα και μέντα ή δυόσμο, μοιράζοντας την ποσότητα κατά βούληση. Το αποτέλεσμα του πέστο ουδόλως θα αδικηθεί.
Ως έτοιμο το πέστο κολοκυθιού, γίνεται με τη σειρά του ντελικάτη σάλτσα για την εύκολη καλοκαιρινή μακαρονάδα, που όλο και κάποιο νέο πρόσωπο χρειάζεται για να εμφανίζεται διαφορετικά ευπαρουσίαστη στο καθημερινό τραπέζι. Μπαίνει όμως και πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, υποστηρίζοντας από θέση ισχύος ένα γρήγορο αρωματικό ορεκτικό. Με την ευκαιρία και επειδή συχνότερα αυτή την εποχή ένα ψωμί του τοστ μας γλυτώνει από βόλτες της τελευταίας στιγμής στο φούρνο, προτείνω να δοκιμάσετε το καινούργιο πολύσπορο Χωριανό Παπαδοπούλου, που πήραμε ανεξάρτητα αλλά ταυτόχρονα με τον Greekadman και συμφωνήσαμε χωρίς ενδοιασμούς και τα συνήθη μεταξύ μας 'ναι μεν, αλλά', πως είναι το πιο νόστιμο ψωμί για τοστ που έχουμε δοκιμάσει ως τώρα. Δεν υπάρχει σε όλα τα σουπερμάρκετ αλλά συχνά -προς μεγάλη μου έκπληξη-, υπάρχει στα περίπτερα!

Το πέστο κολοκυθιού διατηρείται 4-5 μέρες στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο γυάλινο βαζάκι, σκεπασμένο με λίγο ελαιόλαδο.

Προετοιμασία: 15 λεπτά για το πέστο. Αν το κάνετε με τα μακαρόνια να ετοιμάζονται παράλληλα, θα έχετε στον ίδιο χρόνο έτοιμη και την μακαρονάδα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
2-3 κολοκυθάκια (200-230 γραμ.), πλυμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια 3 εκατ.
10-12 πλατιά φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα (τις άλλες εποχές ρόκα ή/και μέντα, περί τα 20-30 γραμ.)
50 γραμ. καρύδια καθαρισμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
50-60 γραμ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
μερικές σταγόνες λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο

για τα κροστίνι
6-10 φέτες ψωμιού κομμένες σε πάχος 1-1.5 εκατ. ή καλό ψωμί του τοστ
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

για τα μακαρόνια
1 πακέτο μακαρόνια (500 γραμ.)
2-4 κ.σ. παρμιτζιάνο τριμμένο
έξτρα παρμιτζιάνο σε φλούδες
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάζετε το πέστο κολοκυθιού: Βάζετε στο μούλτι τα καρύδια, τα ψιλοκόβετε και τα κρατάτε χωριστά. Ψιλοκόβετε με τον ίδιο τρόπο τα κολοκύθια (προσοχή! μερικά δευτερόλεπτα εδώ αρκούν, μην τα πολτοποιήσετε), τα αδειάζετε σε χαρτί κουζίνας αφήνοντάς τα 5 λεπτά να στραγγίσουν. Τα πιέζετε να βγάλουν κάποια υγρά και τα μεταφέρετε σε μπολ. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι.

Κάνετε τα κροστίνι: Αλείφετε τις φέτες ψωμιού με το ελαιόλαδο και τις φρυγανίζετε. Τις σερβίρετε κόβοντάς τες στα 2 (ανάλογα και με το μέγεθος) και βάζοντας πάνω τους το πέστο.


Κάνετε τα μακαρόνια: Τα βράζετε al dente σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα σουρώνετε κρατώντας 1/2-1 φλ. από το νερό που έβρασαν. Ρίχνετε στα καυτά μακαρόνια το πέστο, το παρμιτζιάνο και πιπέρι και ανακατεύετε. Μεταφέρετε σε πιάτα προσθέτοντας έξτρα παρμιτζιάνο σε φλούδες.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.