Μπέργκερ του σωλήνα: Θα το έτρωγες;

09.08.2013
Τι είναι το περιβόητο τεχνητό μπιφτέκι; Πώς παρασκευάζεται και τι διαφορά έχει από το κανονικό; Σου δίνουμε τις απαντήσεις

Η είδηση έκανε το γύρω του κόσμου: Το πρώτο χάμπουργκερ από κρέας του... σωλήνα καταναλώθηκε από άνθρωπο! Τι εστί κρέας εργαστηρίου και πώς ακριβώς παράγεται; Σου δίνουμε τις απαντήσεις.

Τι είναι το τεχνητό μπιφτέκι;

Πρόκειται για κρέας που "καλλιεργείται" από βλαστικά κύτταρα του μυικού ιστού αγελάδας. Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται με εργαστηριακές πρακτικές και μεταρέπονται σε μυικές λωρίδες μήκους ενός εκατοστού και πάζους λίγων χιλιοστών. Στη συνέχεια, οι λωρίδες αυτές καλλιεργημένου κρέατος συμπιέζονται και καταψύχονται. Όταν ξεπαγώνουν ενώνονται σε μεγαλύτερα κομμάτια και δημιουργούν το τεχνητό μπιφτέκι έτοιμο προς κατανάλωση.

Το κρέας αρχικά είναι λευκό, όμως αποκτά κόκκινο χρώμα με την προσθήκη χρωστικών όπως για παράδειγμα ο χυμός του πατζαριού ή της ουσίας μυοσφαιρίνης.

Η υφή και ηγεύση του

Η γέυση του είναι ανάλογη με αυτή του κρέατος με τη διαφορά ότι είναι κάπως πιο σκληρό και λιγότερο ζουμερό και δεν έχει καθόλου λίπος. Βέβαια, αν μοιάζει με κλασικό μπιφτέκι η γεύση του απλά πλησιάζει σε αυτήν του κρέατος, αφού όπως δήλωσαν οι κριτικοί που το δοκίμασαν δίνει όντως την αίσθηση του χάμπουργκερ με κάπως διαφορετική όμως γεύση.

Υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά;

Ακόμη, το τεχνητό μπιφτέκι βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατή η μαζική παραγωγή του. Το σίγουρο πάντως είναι πως αν τελικά φτάσει στην αγορά θα πυροδοτήσει αντιδράσεις κι έντονες διαμάχες. Οψόμεθα....

Εσύ δεν μας είπες: Θα το δοκίμαζες;