Μαθήματα απλής γαστρονομίας

25.09.2013
Μπορεί το σάντουιτς να σημαίνει για πολλούς πρόχειρο φαγητό ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί, όμως ο σεφ Αντρέας Λαγός μάς μαθαίνει πως θα το μετατρέψουμε σε εύκολη γαστρονομική λύση.

Μαγειρικό «παιδί» του δημιουργικού σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου από τα εστιατόρια «Αριστερά Δεξιά», «Απλά» και «Ντομάτα» στη Χαλκιδική, ο Αντρέας Λαγός ανήκει στη νέα γενιά των ταλαντούχων σεφ.

«Από μικρός είχα αποφασίσει πως θα γινόμουν μάγειρας», λέει χαρίζοντάς μου ένα ζεστό χαμόγελο. Είναι πρόσχαρος, φιλικός, πρόθυμος. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που ανακαλύπτεις στον χαρακτήρα του. Ξεχειλίζει από πάθος για τη μαγειρική, και όταν τον ρωτώ τι έμαθε δίπλα στον Χρύσανθο Καραμολέγκο, απαντάει ευθέως: «Πώς να αναδεικνύω την καλή πρώτη ύλη χωρίς να την καταστρέφω».

Ο Αντρέας Λαγός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σάμο και εκεί έμαθε να εκτιμά τις φρέσκες πρώτες ύλες.

«Ανακάλυψα από μικρός τη μυρωδιά και τη γεύση της ντομάτας, έμαθα –παρακολουθώντας τη μητέρα μου– να φτιάχνω τις συνταγές του τόπου μου». Του λόγου του το ασφαλές το ανακαλύπτω όταν μου προσφέρει ένα κουταλάκι με πελτέ ντομάτας από τα χεράκια της μητέρας του λέγοντας: «Μία κουταλιά αρκεί για να γίνει νόστιμο το φαγητό».

Η αγάπη του για τη μαγειρική αλλά και η συνεχής ενημέρωση με σεμινάρια στο εξωτερικό τού έδωσαν τη δυνατότητα να «μεταφράζει» πλέον την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με τον δικό του τρόπο:

«Εμπνέομαι ακόμη και από καλλιτέχνες, για να φτιάχνω μενού που να συνδυάζονται με την τέχνη και τη μουσική», μου λέει. Αλλωστε, τα τρία τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το «Chef at Ηome» ακολουθώντας τον επαγγελματικό δρόμο του «σεφ στο σπίτι»· με άλλα λόγια, έρχεται στο σπίτι σας και μαγειρεύει για τους καλεσμένους σας. Μπορεί με ελάχιστα και απλά υλικά να συνθέσει πιάτα ευφάνταστα αλλά και νόστιμα, γι’ αυτό και αγαπά τα σάντουιτς: «Πιστεύω ότι είναι ένα είδος φαγητού το οποίο σου επιτρέπει να φτιάξεις από καθημερινά απλά πιάτα μέχρι κάποια πολύ gourmet. Μπορείς ακόμη να παίξεις με τις γεύσεις αλλά και με τα χρώματα, όπως για παράδειγμα φτιάχνοντας ένα σάντουιτς με ταρτάρ σολομού μέσα σε ψωμί από μελάνι σουπιάς. Η φιλοσοφία των σάντουιτς σημαίνει πρόχειρο φαγητό ανάμεσα σε φέτες ψωμιού, ανάλογα με την περίσταση, την περίπτωση και την εθνικότητα. Ας μην ξεχνάμε και τα σάντουιτς σύμβολα κάθε χώρας».

Ο Αντρέας Λαγός διακρίνεται από μια έμφυτη αισιοδοξία. Ακόμη και τα δύσκολα, γι’ αυτόν είναι εύκολα:

«Το σάντουιτς είναι το κλασικό φαγητό της “ανακύκλωσης”, αφού δίνεις πνοή σε νέα πιάτα με φαγητά της προηγούμενης μέρας. Με τα σάντουιτς “παίζεις” από γλυκά για το πρωί, αλμυρά για το μεσημέρι μέχρι διαιτητικά για το βράδυ. Υπάρχουν πολλές σάλτσες και σαλάτες που μπορούν να το ενισχύσουν γευστικά αλλά και λαχανικά ή πατάτες, που θα το μετατρέψουν σε ένα πλήρες γεύμα. Μπορείς να φτιάξεις σάντουιτς με φτηνά υλικά, και είναι η εύκολη λύση για τους φοιτητές αλλά και για όσους δεν γνωρίζουν μαγειρική. Για να φτιάξεις ένα σάντουιτς, μπορείς να ξεκινήσεις με τρία υλικά και στην πορεία να εξελιχθείς –ανάλογα πάντα με τις γευστικές σου απαιτήσεις», λέει ο σεφ και μας ξεναγεί στον κόσμο των πετυχημένων σάντουιτς δίνοντάς μας χρήσιμες οδηγίες:

«Δεν βάζουμε ζεστό το κρέας ή τη γέμιση στο σάντουιτς για να μην μαραθούν τα σαλατικά. Απαραίτητη είναι η επάλειψη με μαγιονέζα ή βούτυρο ή κρεμώδη τυριά. Το χωριάτικο ψωμί ή η μπαγκέτα είναι καλύτερο να ψηθούν ελαφρά πριν χρησιμοποιηθούν. Αντί για ψωμί, μπορούμε να φτιάξουμε σάντουιτς με λαχανικά ή με πατάτες. Οι καυτερές ή γλυκόξινες σάλτσες ταιριάζουν με τορτίγιες ή κρέπες».