Ακατέργαστο ωμό κακάο: Μαγειρικές χρήσεις

14.10.2013
Ποιά η διαφορά του από το καετργασμένο; Πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις; Μάθε μερικές μαγειρικές του χρήσεις

Έχεις ακούσει για το ωμό κακάο κι αναρωτιέσαι τι είναι; Δεν ξέρεις πώς να το χρησιμοποιήσεις; Μάθε τις χρήσεις του ακατέργαστου κακάο και καλή απόλαυση!

Τι είναι το ωμό ακατέργαστο κακάο & γιατί να το προτιμήσεις;

Είναι βιολογικό, ακατέργαστο κακάο χωρίς πρόσθετα όπως για παράδειγμα η ζάχαρη. Θεωερείται σουπερτροφή (superfood) καθώς περιέχει πλήθος θρεπτικών στοιχείων όπως για παράδειγμα το μαγνήσιο και οι πολυφαινόλες και πλήθως αντιοξειδωτικών, με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Εκτός αυτού η κατανάλωσή του είναι ευεργετική για την διάθεση μας, ανεβάζοντας τα επίπεδα ευφορίας.

Που μπορώ να το βρω;

Το ακατέργαστο κακάο μπορείς να το βρεις σε καταστήματα με βιολογικά είδη και σε επιλεγμένα φαρμακεία.

Πώς & πού μπορώ να το χρησιμοποιήσω;

Μπορεί να βρεθεί σε πολλές μορφές με πιο κοινά τα τσιπς κακάο, που αποτελούν από μόνα τους ένα υγιεινό και διαιτητικό σνακ και την σκόνη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος συνταγών, από ροφήματα και σμούθις μέχρι σοκολατένια γλυκάκια κι άλλα επιδόρπια.

Ενδεικτικές χρήσεις

- Τσιπς κακάο

* Βάλε τα μέσα σε κουλουράκια και μπισκότα

* Αναμειξέ τα με με αποξηραμένα φρουτάκια όπως σταφίδες, γκότζι μπέρι ή κράνμπερις

* Κατανάλωσέ τα σκέτα σαν υγιεινό σνακ

* Βάλε τα μέσα σε σμούθις

-Σκόνη κακάο

* Για ωμοφαγικά μπράουνις και κέικ

* Ρόφημα κακάο - με γάλα ή νεράκι

* Για πασπάλισμα τιραμισού

* Μους

* Μέσα σε σμούθις κι άλλα ροφήματα

* Σε συνταγές που απαιτούν κακάο (σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών)

Σημείωση: Επειδή το ακατέργαστο ωμό κακάο δεν περιέχει ζάχαρη, είναι βασικό - αν αντικαταστήσεις το κακάο της συνταγής με ωμό - να προσθέσεις μέλι, ζάχαρι ή το γλυκαντικό της αρεσκείας σου για να μη βγει η συνταγή άγλυκη.

Πρόταση womenonly:
Γάλα αμυγδάλου με ωμό κακάο σε σκόνη

Μουλιάζουμε για τουλάχιστον 6 ώρες 1 φλιτζάνι του τσαγιού αμύδδαλα μέσα σε 2 κούπες νερό. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ, μαζί με το νεράκι. Σουρώνουμε το πολτοποιημένο μείγμα, έτσι ώστε να απομονώσουμε το υγρό στοιχείο, το γάλα αμυγδάλου. Ρίχνουμε μέσα λίγη βανίλια, κακάο, αγάβη ή μέλι και χτυπάμε ξανά. Το ρόφημά μας είναι έτοιμο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο γάλα αμυγδάλου.