Καυτή σοκολάτα, βέρα Βιεννέζα αλά Pandespani

24.01.2014
Στα καφέ της Βιέννης η καυτή σοκολάτα σερβίρεται τους κρύους μήνες ως τα μεσάνυχτα και η σαντιγί πάνω της δεν είναι θέμα προτίμσης αλλά must. Τα πορσελάνινα φλυτζάνια αχνίζουν απ' το βιαστικό πέρασμα του βραστού νερού που τα ζεσταίνει πριν γεμίσουν με πλούσιο σοκολατένιο άρωμα. Η αληθινή βιενέζικη σοκολάτα έχει τη φλόγα της ίδιας εμπειρίας που κρατάει ζωηρή τη αυτόφωτη φήμη της αυστρο-ουγγαρέζικης παράδοσης στη ζαχαροπλαστική και στον καφέ.

Οι Ισπανοί κατακτητές εισήγαγαν στα μέσα του 16ου αιώνα τη σοκολάτα στην Ευρώπη, όταν την έφεραν από το Νέο κόσμο, δώρο για τους βασιλικούς τους χορηγούς. Το ακριβό απόκτημα που οι Αζτέκοι, στη δική τους βασιλική αυλή, θεωρούσαν αφροδισιακό, διαδόθηκε στην αρχή σαν γιατρικό και τα πρώτα 100 χρόνια υπήρξε το προνόμιο των εντός συνόρων πλουσίων, που απολάμβαναν το φάρμακό τους αρωματίζοντάς το με μέλι και μπαχαρικά. Η βιεννέζικη παράδοση θέλει τη σοκολάτα να εξαπλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω Γαλλίας, όταν η μεγαλωμένη στην Ισπανία Άννα των Αψβούργων παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο ΧΙΙΙ. Το σίγουρο είναι πως η γαλλική αριστοκρατία καθόρισε το επίπεδό της σαν ρόφημα και την τέχνη της οικειοποιήθηκε και η βιεννέζικη αυλή.

Η αυθεντική βιεννέζικη σοκολάτα δεν γίνεται με κακάο αλλά με τη στερεή μορφή του υλικού (άγλυκη ή ημίγλυκη) που λιώνει και προστίθεται ζάχαρη και καυτό γάλα ενώ στέφεται -αδιαπραγμάτευτα και γενναιόδωρα- με χτυπημένη κρέμα. Η (κλασική) καυτή σοκολάτα όπως και ο καφές (αν και λιγότερο η πρώτη) μπορεί να έχει πλουσιότερη υφή και να είναι πηχτή (με τη χρήση ενός κρόκου αβγού) ή να είναι πιο δυνατή και γοητευτικά 'μεθυσμένη' με αλκοόλ (συνήθως λικέρ πορτοκαλιού ή ρούμι).

Η σοκολάτα ως γνωστόν, λιώνει σε μπεν μαρί ή τάχιστα στο φούρνο μικροκυμάτων. Και οι δυο διαδικασίες είναι εξίσου αποτελεσματικές. Σε κάθε όμως περίπτωση επιρεάζεται από τη θερμοκρασία και την υγρασία. Μην την υπερθερμαίνετε λοιπόν, γιατί από τους 125 βαθμούς C και πάνω σκληραίνει και κάνει κόκκους. Το ίδιο θα συμβεί και αν πέσουν μέσα της σταγόνες υγρού. Ακόμη και 1 ή 2 άκακες σταγονίτσες θα την κοκαλώσουν. Οπότε γενικά χρειάζεται στο σημείο αυτό κάποια προσοχή. Εντούτοις, αν η ποσότητα του υγρού είναι μεγαλύτερη όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη συνταγή, η σοκολάτα διαλύεται χωρίς πρόβλημα και βρίσκει το μέσο για να αναπτυχθεί αρωματικά και γευστικά. Αν επίσης θελήσετε να την κάνετε με αλκοόλ, αντικαταστήστε το νερό με το λικέρ ή το κονιάκ ή το μπράντι. Και βέβαια, αξίζει να χρησιμοποιήσετε μια καλής ποιότητας σοκολάτα, με αρκετή περιεκτικότητα σε κακάο, που θα δώσει το μέγιστο εύρος στο ρόφημα.

Προετοιμασία: 10-15 λεπτά (όσο χρειάζεται για να ζεσταθούν τα υγρά). Η σαντιγί γίνεται και νωρίτερα ακόμη και την προηγουμένη και διατηρείται στο ψυγείο. Εύκολη συνταγή.

Υλικά ( για 1 μεγάλο φλ. καυτή σοκολάτα - πολλαπλασιάστε ανάλογα για περισσότερα)
50 γραμ. άγλυκη σοκολάτα καλής ποιότητας (κουβερτούρα)
1/4 φλ. καυτό νερό
2 κ.γ. ζάχαρη
1 φλ. (250 ml) καυτό γάλα
1 γεμάτη κ.σ. σαντιγί (από 40-50 ml κρύα full fat κρέμα χτυπημένη με 1/2 κ.γ. άχνη ζάχαρη και 1 σταγόνα άρωμα βανίλιας)

Ετοιμάζετε τη σοκολάτα: Τη βάζετε σε κομμάτια σε μπεν μαρί (μέσα σε μπολ που βρίσκεται πάνω από νερό που μόλις δεν βράζει) ή στο microwave για περίπου 45"-1 λεπτό. Προσθέτετε το καυτό νερό ανακατεύοντας να ενωθούν. Ρίχνετε την λιωμένη σοκολάτα στο μπλέντερ (για 1 σοκολάτα κάνει και ο μικρός πολτοποιητής), προσθέτετε τη ζάχαρη, γυρίζετε το μηχάνημα να δουλεύει και προσθέτετε σιγά-σιγά το καυτό γάλα.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τη ρευστή σοκολάτα σε ζεστό φλυτζάνι και προσθέτετε ένα μεγάλο σβώλο σαντιγί και 1-2 πρέζες κακάο ή κομματάκια τριμμένης σοκολάτας.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.