Τα απαραίτητα για τέλειο οικονομικό δείπνο με φίλους

01.10.2014
Κάθε φορά που καλείς φίλους για δείπνο έχεις το ίδιο πρόβλημα: Δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις για να τους ευχαριστήσεις όλους και να μη μείνει κανένας νηστικός και παραπονεμένος; Από την άλλη δε θέλεις να ξοδέψεις πολλά; Πάρε ιδέες!

Η αλήθεια είναι πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις, ειδικά όσον αφορά το φαγητό. Γι΄αυτό καλό είναι να φροντίσεις έτσι ώστε όλοι τους να μπορέσουν μα απολαύσουν τη βραδιά. Σου δίνουμε μερικές ιδέες που σε βγάζουν από τη δύσκολη θέση και πάνω απ΄όλα δεν θα σε βγάλουν εκτός προϋπολογισμού. Φτιάξε ένα οικονομικό μενού που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σου.

Τα απαραίτητα για ένα οικονομικό & νόστιμο μενού

1. Fingerfood σε ποικιλία

Ευτυχώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε fingerfood για να ικανοποιήσεις όλα τα γούστα. Εκτός από τα καναπεδάκια, όπου μπορείς να πειραματιστείς με διάφορα υλικά, από αλλαντικά και τυροκομικά μέχρι ψαρικά, λαχανικά και σος πέστο, φρόντισε να έχεις και κομμένες μπαρίτσες αγγουριού και καρότου για όσους κάνουν δίαιτα ή αρέσκονται στις πιο υγιεινές επιλογές.

2. Τυράκι

Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα πουν όχι στο τυρί! Άλλωστε υπάρχουν τόσα διαφορετικά τυράκια για να επιλέξεις που σίγουρα θα υπάρξει κάποιο στο οποίο κανείς δε θα μπορεί να αντισταθεί. Διάλεξε μεταξύ τριών ή και περισσοτέρων διαφορετικών τυριών για να τους προσφέρεις. Για παράδειγμα φτιάξε πιατελίτσες με μοτσαρέλα, κασέρι, ροκφόρ, κεφαλοτύρι ή ακόμη και φέτα για τους πιο παραδοσιακούς. Επίσης, το τυράκι κρέμα είναι μια πολύ γευστική επιλογή για ντιπ με κριτσινάκια και κράκερ ή επάλειψη ψωμιού.

3. Σαλάτα: Μην την υποτιμάς

Μπορεί να μην είσαι λάτρης του λαχανικού ή της σαλάτας αλλά πίστεψέ μας, είναι ένα από τα πιο βασικά πιάτα σε ένα δείπνο. Ανάλογα με το κυρίως πιάτο φτιάξε δύο ωραίες σαλάτες που θα το συνοδεύουν. Οι επιλογές άλλωστε που έχεις είναι πολλές: Από ολογοθερμιδικές μέχρι πλούσιες σε λιπαρά και γεύση. Φρόντισε οι δύο σαλάτες που θα επιλέξεις να είναι ετερόκλητες μεταξύ τους έτσι ώστε να μπορέσεις να "πιάσεις" όλα τα γούστα. Αν λοιπόν η μια σαλάτα είναι αρκετά παχυντική πρόσφερε στους καλεσμένους σου κι άλλη μια πιο diet επιλογή. Αν πάλι τόλμησες να τους προσφέρεις μια εξαιρετικά γκουρμέ επιλογή, τότε φρόντισε να έχεις και μια πιο safe παραδοσιακή εκδοχή για παν ενδεχόμενο.

4. Συνοδευτικά

Ένα δείπνο που θα έχει μόνο κρέας ή ψάρι και σαλάτα θεωρείται λειψό, όπως επίσης και το δείπνο από το οποίο απουσιάζει ένα έντονο κυρίως πιάτο. Από την άλλη, το κρεατάκι και το ψαρικό χρειάζονται τα συνοδευτικά τους. Καλή η σαλατούλα αλλά μια πατατούλα, ένα ζυμαρικό ή ψητά λαχανικά θα ευχαριστήσουν τους καλεσμένους σου ενώ θα δώσουν εναλλακτική λύση σε περίπτωση που κάποιος από τους καλεσμένους σου δεν τρώει κρέας ή ψάρι.

5. Μην υποτιμάς τα λαχανικά

Τα λαχανικά δε γίνονται μόνο σαλάτα! Μπορούν να αναμειχθούν με ζυμαρικά, να δώσουν ιδέες για χορτοφαγικές πίτσες ή να γίνουν τέλεια σούπα βελουτέ! Φρόντισε να έχεις στο τραπέζι τουλάχιστον ένα χορτοφαγικό πιάτο, ειδικά αν δεν γνωρίζεις τις προτιμήσεις των καλεσμένων σου.

6. Οικονομικό μενού γίνεται και με κρέας

Αν τα οικονομικά σου είναι στενά το τελευταίο διάστημα, δε χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για ένα δείπνο. Αντί για αρνάκι γάλακτος, μπορείς να στραφείς σε πιο οικονομικές επιλογές όπως το χοιρινό ή το κοτόπουλο.

7. Και με το γλυκό τι γίνεται;

Το γλυκάκι είναι ο μόνος αλάνθαστος τρόπος για να ολοκληρώσεις το τέλειο δείπνο με φίλους! Να θυμάσαι βέβαια πως δε χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιοσία. Μπράουνις με παγωτό, κορμός σοκολάτας, γιαούρτι με χειροποίητο γλυκό του κουταλιού και άλλες οικονομικές επιλογές θα ευχαριστήσουν εξίσου με άλλα πιο μπελαλίδικα και ακριβούτσικα γλυκάκια τους καλεσμένους σου. tip: Φρόντισε να προσφέρεις φρουτάκι σε όσους δεν είναι λάτρεις του γλυκού.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα