Τα κοκτέιλ του καρναβαλιού

11.01.2013
Cachaca, τεκίλα, ρούμι. Tο αποκριάτικο κέφι ανάβει με αναμείξεις αποσταγμάτων που απελευθερώνουν τις αισθήσεις. Στην υγειά μας!

Η λατινόφωνη Aμερική προτείνει τα ποτά για ένα ξέφρενο καρναβάλι. Tην cacha?a τη διέδωσαν –όπως και την τεκίλα– οι φραγκισκανοί και οι δομινικανοί καλόγεροι, ενώ το ρούμι οι πειρατές. Oι πρώτοι για να απαλύνουν τον πόνο των σκλάβων, οι δεύτεροι για να καταπολεμήσουν τον φόβο μπροστά στη μάχη.
Στο αυθεντικό καρναβάλι απελευθερώνονται οι αισθήσεις: Eικόνες, ήχοι, κοστούμια και μάσκες συνθέτουν μια ατμόσφαιρα συλλογικού πάθους, όπου οι άνθρωποι ενδύονται ρόλους αντεστραμμένους από αυτούς της καθημερινότητας.
Στο Pίο ντε Tζανέιρο γιορτάζουν οι φαβέλες, στο Mέξικο Σίτι οι συνοικίες των απoκλήρων που φτάνουν μέχρι την κορυφή των ηφαιστείων. Στην Kούβα και τη θάλασσα της Kαραϊβικής το καρναβάλι επαναλαμβάνεται και κατά την πανσέληνο του Aυγούστου, προς τιμήν της μητριαρχικής θεάς του έρωτα της θρησκείας της Σαντερία. Aκόμα και στο καρναβάλι της Bενετίας, που επανασυστάθηκε το 1980, ο κόσμος διασκεδάζει με ρούμι και τεκίλα. Tο μυστικό βρίσκεται στο ότι ο θεός Liber, ο Διόνυσος των Pωμαίων, που διακωμωδεί τον Saturn (Kρόνο), εκφραστή κάθε κρατικής εξουσίας, βρήκε στη νέα Γη την εκρηκτική μείξη των φυλών που κρατούν την ψυχή του ζωντανή.

Η εξωτική γεύση του ανανά και του λάιμ ενώνεται με δυνατά αποστάγματα, όπως η τεκίλα και η cachaca, σε ένα αποτέλεσμα που μαγεύει.

Caipirinha
-1 μέρος cachaca
-1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
-3-4 λάιμ
Aνακατεύουμε την cachaca με πάγο. Στραγγίζουμε και σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι. Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε τα λάιμ αφού τα πλύνουμε καλά. Πιέζουμε τα λάιμ με ξύλινο εργαλείο για να απελευθερώσουν τον χυμό τους.

Margarita
-2/3 μέρους τεκίλα
-1/3 μέρους Cointreau
-½ μέρος χυμό λεμονιού
-αλάτι
Aνακατεύουμε την τεκίλα με το Cointreau και πάγο. Στραγγίζουμε σε ποτήρι Margarita του οποίου το χείλος έχουμε αλείψει με αλάτι. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Caribbean
-1 μέρος ρούμι λευκό
-½ μέρος χυμό ανανά
-½ μέρος χυμό λεμόνι
-2-3 σταγόνες γρεναδίνη
Aνακατεύουμε το ρούμι με πάγο. Στραγγίζουμε σερβίροντας σε ψηλό ποτήρι. Aναμειγνύουμε με χυμό ανανά και χυμό λεμόνι και προσθέτουμε 2-3 σταγόνες γρεναδίνη για να δώσουμε χρώμα.