Κοτόπουλο ψητό με λεμόνι & δενδρολίβανο αλά Pandespani

30.05.2014
Το κοτόπουλο ψητό με λεμόνι και δενδρολίβανο ήταν η χιτ αλμυρή συνταγή της Λάουρα, μιας πνευματώδους Ιταλίδας δημοσιογράφου που η πηγαία της έκφραση ήταν μελέτη παραδοξολογίας και το τερατώδες χιούμορ της, με φλεγματικό βάρος 10 Εγγλέζων, έκανε ασκήσεις πατινάζ στον αυτοσαρκασμό. Το μαγείρευε πάντα ή σχεδόν πάντα στις βραδιές που είχε βαφτίσει «amici miei» (Oι εντιμότατοι φίλοι μου στα ελληνικά), με δανεικό το όνομα απ” την ταινία του Monicelli -το σινεμά ήταν απ” τα αγαπημένα της θέματα άλλωστε. Όταν δηλαδή καλούσε μια ντουζίνα φίλους και ήθελε «πάρουν μαζί τους μια βραδιά μονταρισμένη με το άρωμα του φαγητού» χωρίς βέβαια η ίδια να φάει άπειρο χρόνο στην κουζίνα.

Η Λάουρα ζούσε σ’ ένα παλάτσο στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, από αυτά που όταν ανοίξουν οι παμπάλαιες βαριές πόρτες με τα χοντρά ένθετα στολίδια από σφυρήλατο σίδερο, νομίζεις ότι όπου νάναι θα εμφανιστεί για να σε παραλάβει ένας λεγεωνάριος διακτινισμένος σε μπάτλερ με ασπίδα! Το ‘μικροκαμωμένο’ της δενδρολίβανο ήταν το προστατευόμενο φυτό της μεγάλης ταράτσας που έβλεπε το καθιστικό της, ξεπερνούσε το 1.5 μέτρο και ήταν φυτεμένο σε πέτρινες γλάστρες με οργανικό σχήμα αλλά σε μέγεθος που σχεδόν τρόμαζε, αφού μοιάζανε με ηφαιστειακά αβγά δεινόσαυρου. Η ίδια μαγείρευε ωραία, με μια ανδρική λογική οργάνωσης των πραγμάτων και ήταν καταπληκτική οικοδέσποινα.

Η συνταγή της είναι απλή και αποδίδει ένα από τα πλέον αρωματικά καταρχήν κοτόπουλα. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του φρέσκου δενδρολίβανου έχει ένταση και μια μεθυστική διάσταση που εξισορροπείται από το ίσης δύναμης σε άποψη λεμόνι. Ο συνδυασμός των δυο βασικών υλικών επιδρά καταλυτικά στο κοτόπουλο, το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει και μένει, ειδικά αν το κρέας του πουλερικού ανταποκρίνεται στα δεδομένα ποιότητας. Το τρίτο υλικό, το σκόρδο ακούγεται τόσο όσο και αν σας αρέσει, μπορείτε να το αυξήσετε (ως 6-7 σκελίδες), αλλά μην το λιώσετε ή ψιλοκόψετε για να μην διαλυθεί εντελώς στην μαγειρεμένη σάλτσα. «Η συνταγή είναι κοτόπουλο με λεμόνι και δενδρολίβανο» είχε τονίσει η Λάουρα και στο καπάκι διευκρίνισε: «η πολιτική του λιωμένου σκόρδου όταν βρει το λάδι γίνεται πιο επεκτατική κι απ’ της Ρώμης».

Τον ελληνοϊταλικό διάλογο ήρθαν να προάγουν οι πατάτες. Γίνονται βάση και στηρίζουν το κοτόπουλο –σα να λέμε μεσογειακός νότος-, επωφελούμενες ταυτόχρονα του ντούε ‘άρωμα-γεύση’ που αναπτύσσεται στο ψήσιμο. Δεν διαταράσσουν επίσης την ευκολία του πιάτου, κάτι που θα ήταν άκρως αντίθετο με την ιδέα. Τις συστήνω επομένως, βέβαιη πως και η Λάουρα θα επικροτούσε τη σύμπνοια και το βήμα στην εξέλιξη των σχέσεων.
Με δυο λόγια: Από τις ωραίες εύκολες συνταγές για το πουλερικό που κρατάει τα σκήπτρα της μαγειρικής καθημερινότητας.

Προετοιμασία: 15-20 λεπτά συν το μαρινάρισμα (1 ώρα τουλάχιστον) και 50 λεπτά το ψήσιμο. Ετοιμάστε τις πατάτες όσο μαρινάρεται το κοτόπουλο. Επιλέξτε ένα εμφανίσιμο σκεύος, αν θέλετε να σερβίρετε απευθείας από αυτό στο τραπέζι. Πολύ εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4-5 άτομα)
1 κοτόπουλο Φάρμας Μπράλου περί το 1.5-1.7 κιλά, κομμένο στα 8
2 ζουμερά λεμόνια: α) από το ένα τον χυμό και 1-1.5 κ.γ. ξύσμα, και β) το άλλο καθαρισμένο (και από το λευκό μέρος κατά το δυνατόν), χωρίς σπόρια και κομμένο σε κυβάκια 1-1.5 εκ.
5-6 κλαράκια δενδρολίβανο, τα φύλλα, εν μέρει κομμένα με το χέρι
4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες 3-4 χιλ. ανάλογα με το μέγεθος (όχι φλούδες)
100-120 ml ελαιόλαδο (μην το παρακάνετε, θα βγάλει λίπος και το κοτόπουλο)
4 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες 1 εκατ. περίπου
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 τουφίτσες δενδρολίβανο για το σερβίρισμα

Μαρινάρετε το κοτόπουλο: Σε μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, τον χυμό, το ξύσμα και τα κομμάτια του λεμονιού, τα φύλλα του δενδρολίβανου, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε γυάλινο σκεύος ή πυρέξ (να τα χωράει σχετικά σφιχτά – όχι άνετο ταψί) και τα περιχύνετε με το μείγμα του ελαιόλαδου. Ανακατέψτε ώστε το υγρό να καλύψει την επιφάνεια του πουλερικού και τακτοποιήστε το σε στρώσεις, μοιράζοντας ανάμεσα και πάνω στα κομμάτια τα υλικά του μείγματος.

Καλύψτε το σκεύος με διαφανή μεμβράνη και αφήστε να μαριναριστεί για 1 ώρα (ή και περισσότερο, αν θέλετε, στο ψυγείο).
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240 ℃.

Ψήσιμο: Σε ταψάκι ή πυρέξ στρώνετε στη βάση τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε (όχι υπερβολικά γιατί θα πάρουν κι απ” το κοτόπουλο) και τοποθετείτε πάνω τους σε 1 στρώση (χωρίς ιδιαίτερα κενά) τα κομμάτια του κοτόπουλου. Βάλτε απ’ την ανάποδη όσα κομμάτια έχουν πέτσα μόνον απ’ τη μία πλευρά (π.χ. στήθος). Περιχύστε με την μαρινάδα και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Γυρίστε τα κομμάτια και ψήστε 20-25 λεπτά. Βάλτε τον φούρνο στον αέρα και ψήστε για 10 λεπτά ακόμη. Ήτοι, το συνολικό ψήσιμο θα είναι 45-50 λεπτά.
Σερβίρισμα: Βγαλμένο ζεστό απ’ το φούρνο και ακουμπισμένο στο τραπέζι, το ψητό κοτόπουλο με λεμόνι και δενδρολίβανο θα σκορπίσει το άρωμά του πριν το σερβίρισμα, παίζοντας με τις μύτες και την όρεξη. Συστήνεται, γι’ αυτό προνοείστε για το συμπαθές σκεύος. Αλλιώς κλασικά σε πιάτα (ζεστά, τις κρύες εποχές) με τις πατάτες και 1-2 κουταλιές απ’ τη σάλτσα πάνω τους (όχι στο τραγανό κοτόπουλο). Α κοτέ τα ροδοκοκκινισμένα κομμάτια του πουλερικού και σκόρπια μερικά φυλλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.