Κρύο ρολό κοτόπουλο με λαχανικά αλά Pandespani

11.07.2014
Πάρτι και μπουφέδες, τραπέζια και καλέσματα και μαζί το μόνιμο άγχος μιας σταλιάς γκουρμέ νεωτερισμού -να κλέψουμε και λίγο τις εντυπώσεις όταν γίνεται τόση προετοιμασία. Κι όχι με το προσεγμένο μακιγιάζ, το γαλάζιο πόλο ή τα καινούρια 12ποντα (εντάξει, κι αυτά έχουν τον υψηλό τους ρόλο να τραβούν κάποια βλέμματα) αλλά με τις πρωτότυπες ιδέες μας όσον αναφορά τα καλούδια που απευθύνονται στους ουρανίσκους των καλεσμένων. Μεγάλο ρίσκο βέβαια αν τα καταφέρουμε γιατί μετά οι προσδοκίες μεγαλώνουν, οι επισκέψεις θα αυξηθούν και ο ελεύθερος χρόνος μας ίσως μειωθεί, αλλά πάλι χαλάλι γιατί μας αρέσει να αρέσουμε και να ευχαριστούμε τους φίλους μας. Λίγο πολύ οι επιλογές είναι εποχιακές, καθορισμένες από τις φρέσκες πρώτες ύλες κι ανάμεσά τους συχνά το κοινό μυστικό παραγέμισμα από βολικά καναπεδάκια, κεφτεδάκια, ταρτάκια και γενικά όλα αυτά τα έχοντα υποκοριστικά που προδίδουν το βαθμό δυσκολίας ως προς την ετοιμασία τους. Όμως, πολλοί από μας θέλουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, να σερβίρουμε ένα νέο ωραίο πιάτο στο τραπέζι και να ανεβάσουμε λίγο το επίπεδο για τους επόμενους υποψήφιους οικοδεσπότες. Το μαγειρικό τριπ είναι μεταδοτικό! Ό,τι ενδιαφέρει δεν έχει να κάνει μόνο με το θέμα της εμφάνισης που βεβαίως προϊδεάζει, προκαλεί και ανοίγει την όρεξη. Αφορά και στην ίδια τη γεύση και φυσικά στην ποιότητα συνολικά. Σφήνα λοιπόν στα γνωστά, κρύο ρολό κοτόπουλου με λαχανικά: η σημερινή μας πρόταση.

Ποιοτικός συνδυασμός καθαρού πουλερικού με τα παραπονεμένα υγιεινά λαχανικά, που σνομπάρονται από τα πιτσιρίκια –αν όμως τους τα πλασάρεις με ωραίο τρόπο, μια χαρά τα τρώνε και λένε κι ένα τραγούδι, συχνή μαμαδίστικη απειλή, μόνο απειλή δεν είναι εντέλει γιατί τι πιο ευχάριστο από το να τραγουδάς? Η επιλογή τους δική σας και χωρίς περιορισμό, εμείς απλά δίνουμε το παράδειγμα με τα κολοκύθια, τα αειθαλή καρότα και το πράσο. Στη θέση τους μπορείτε να βάλετε πιπεριές πράσινες ή/και χρωματιστές, μελιτζάνες, σπαράγγια κ.ο.κ., να αντικαταστήσετε το πράσο με φρέσκο κρεμμυδάκι ή φίνο σχινόπρασο (αυτό μην το σοτάρετε στο αρχικό στάδιο) ή να τα παραλείψετε. Όλα ταιριάζουν με το λευκό κρέας του κοτόπουλου και ολιγοθερμιδικό, αποδεκτό γευστικά από τους περισσότερους. Παρεξηγημένο και αυτό αλλά από τους μεγαλύτερους ως βαρετό και άνοστο. Για όλα τα πράγματα όμως (στην προκειμένη περίπτωση φαγητά) υπάρχει τρόπος – κάποιες φορές και κόπος για να μην λέμε ψέματα. Γεύση και ποιότητα σημειώσατε x. Last but not least, εμφάνιση και παρουσίαση και πάμε να εισπράξουμε τα εύσημα.

Σημείωση: Ένα tip εμπλουτισμού της γεύσης που συναντιέται περισσότερο στις ανατολικές κουζίνες(βλέπε π.χ. τα αγαπημένα μου ‘κοσμήματα’ τύπου sushi) είναι η πρόσθεση μιας λεπτής στρώσης ομελέτας με έξτρα μαϊντανό ανάμεσα στα λαχανικά και το κοτόπουλο προτού ξεκινήσετε το τύλιγμα. Πέρα από το ότι θα κάνει το πιάτο πλουσιότερο, θα λειτουργήσει και σαν ‘αφρολέξ’ κρατώντας τα μπόσικα όσο τυλίγετε το μείγμα.

Προετοιμασία: 40 λεπτά περίπου όλα μαζί. Κάντε τα λαχανικά όσο γίνεται στο φούρνο το πρώτο (μισο)ψήσιμο του κιμά κοτόπουλου. Μπορείτε να έχετε έτοιμο το ρολό κοτόπουλου με λαχανικά από την προηγουμένη (πράγμα εξαιρετικά βολικό) και να το βάλετε ως έχει τυλιγμένο στο ψυγείο (αφού κρυώσει). Εύκολη και γρήγορη συνταγή, με το μόνο σημείο προσοχής να εστιάζεται στο σφιχτό τύλιγμα (δείτε την αναλυτική περιγραφή).

Υλικά (για 8 άτομα)
400 γραμ. στήθος κοτόπουλο ή έτοιμου κιμά κοτόπουλου, αν έχετε εμπιστοσύνη στην ποιότητα -εμείς συστήνουμε πάντα Φάρμα Μπράλου
160-170 ml γάλα
2 καρότα κομμένα σε λεπτές λωρίδες (0.5×10 εκατ. περίπου)
2 κολοκύθια κομμένα σε λεπτές λωρίδες (0.5×10 εκατ. περίπου)
1/2 πράσο, το άσπρο τμήμα σε λωρίδες
1 ασπράδι μεγάλου αυγού
50 ml ζωμός κότας ή λαχανικών
10 μεγάλα φύλλα βασιλικός λεπτοκομμένος
1/2 μικρό ματσάκι μαϊντανός λεπτοκομμένος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λεμόνι ή βινεγκρέτ (λάδι-λεμόνι) ή μαγιονέζα για το σερβίρισμα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 140 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Σε άνετο τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα λαχανικά για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνετε τον ζωμό και αφήνετε να μαλακώσουν κάπως, μαγειρεύοντας για 4-5 λεπτά, μέχρι ο ζωμός σχεδόν να εξαφανιστεί. Αποσύρετε.

Κάνετε τη βάση του ρολού: Βάζετε στο μίξερ (με το μαχαίρι) το κοτόπουλο με το 1 ασπράδι αβγού, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε τα υλικά καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζετε σε μπολ, προσθέτετε την μισή ποσότητα βασιλικού και μαϊντανού, ανακατεύετε και απλώνετε (με σπάτουλα) το μείγμα σε 1 λεπτή στρώση πάνω σε ταψί που έχετε προηγουμένως στρώσει με λαδόχαρτο. Ισιώστε και φροντίστε να δημιουργεί η επιφάνειά του ένα -κατά το δυνατόν- παραλληλόγραμμο. Το βάζετε στο φούρνο στους 140 C για 10 λεπτά, ίσα-ίσα να πάρει με την θερμοκρασία του ο φούρνος την υγρασία αλλά χωρίς να ψηθεί (θα πρέπει να παραμείνει ευλύγιστο).
Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς C.


Κάνετε το ρολό κοτόπουλου με λαχανικά: Μεταφέρετε το παραλληλόγραμμο μισοψημένο μείγμα σε νέο καθαρό λαδόχαρτο και απλώνετε πάνω του ομοιόμορφα τα λαχανικά. Προσθέτετε τον υπόλοιπο μαϊντανό και βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε την λεπτή στρώση ομελέτας, την παρεμβάλλετε ανάμεσα στο κοτόπουλο και τα λαχανικά.

Τύλιγμα-κλείσιμο: Τυλίγετε σφιχτά την επιμήκη πλευρά του, ρολάροντάς την στην αρχή μαζί με το χαρτί (βοηθάει μέχρι να πάρει το σχήμα), μόνη της μετά. Τυλίγετε το ρολό στη συνέχεια με το λαδόχαρτο, το κλείνετε και το δένετε με σπάγκο κουζίνας.

Σημείωση: Είναι σημαντικό το σφιχτό τύλιγμα. Αν το κάνετε χαλαρό, καθώς ο κιμάς θα μαζέψει (περί το 15-20% στο ψήσιμο, χάνοντας την υγρασία του), το ρολό θα αποκτήσει κενά και δεν θα βγαίνει σωστό όταν το κόψετε. Αν το φοβάστε χρησιμοποιήστε τη λύση της λεπτής ομελέτας (4-5 αυγά) ή της ανάλογης κρέπας.


Ψήσιμο: Βάζετε το τυλιγμένο στο χαρτί ρολό κοτόπουλου σε ταψί και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 14-16 λεπτά. Το βγάζετε, αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε λεπτές ροδέλες περί το 1-1.2 εκατ.

Σερβίρισμα: Μόνες τους οι ροδέλες σε πιατέλα ή πάνω σε φύλλα σαλάτας, το πολύ. Το κρύο ρολό κοτόπουλου με λαχανικά δεν θέλει διακοσμητικές φλυαρίες. Βάλτε χωριστά φρεσκοκομμένολεμόνι ή μια χτυπημένη καλά βινεγκρέτ ελαιόλαδου-λεμονιού 2:1 ή μαγιονέζα, αν την προτιμάτε, για να σερβιριστεί ο καθένας α βολοντέ.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.