Σουφλέ μυζήθρας με γλυκό του κουταλιού

05.01.2015
Στην Κρήτη ξέρουν από τυριά και ειδικά από μυζήθρα. Το λευκό αυτό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα έχει μια απαλή, υπόξινη γεύση που αν συνδυαστεί σωστά μπορεί να δώσει υπέροχα, αρωματικά επιδόρπια!

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη + 6 κουτ. σούπας
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 2 + 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 4 κρόκους αβγών + 6 ασπράδια
  • 1 ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι μυζήθρα φρέσκια
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια γλυκό του κουταλιού
  • 1/4 φλιτζανιού βερμούτ γλυκό
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Eκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα 3/4 ενός φλιτζανιού ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, τους κρόκους και το ξύσμα λεμονιού. Zεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα ενώ ανακατεύουμε. Mεταφέρουμε σε κατσαρολάκι και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα αφού κρυώσει ξανά στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τη μυζήθρα και χτυπάμε μέχρι αυτή να ενσωματωθεί. Xτυπάμε τα ασπράδια με 6 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να σφίξουν. Τα αναμειγνύουμε ελαφρά με το μείγμα του τυριού χωρίς πολύ ανακάτεμα. Aλείφουμε με βούτυρο 6 φόρμες για σουφλέ και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Γεμίζουμε τις φόρμες με το μείγμα και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσουν καλά, για 25-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C περίπου.

Για το σερβίρισμα
Βράζουμε ελαφρά το γλυκό του κουταλιού στραγγισμένο, το βερμούτ, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας το αφράτο σουφλέ με το γλυκό του κουταλιού.

ΗΛΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ