Ρεβίθια στη γάστρα με λουκάνικο και σπανάκι

11.02.2015
Μια ιδιαίτερα αρωματική και γευστική κουζίνα, με τις πλούσιες σάλτσες, το παστό χοιρινό και τα λουκάνικα πορτοκαλιού να πρωταγωνιστούν σε μια σειρά μοναδικών συνταγών από τη Λακωνία και τη Μεσηνία!

Yλικά 4 άτομα

  • 1/2 κιλό ρεβίθια
  • 1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
  • 200 γρ. λουκάνικο πορτοκαλιού σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • αλάτι, πιπέρι

EKTEΛEΣH

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό αποβραδίς. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα βράζουμε για μισή ώρα σε αρκετό φρέσκο νερό με αλάτι. Τα βγάζουμε από το νερό και τα σουρώνουμε. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, την ντομάτα και τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Μεταφέρουμε τα ρεβίθια σε γάστρα και τα περιχύνουμε με το περιεχόμενο του τηγανιού. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την καυτερή πιπεριά, το λουκάνικο, το σπανάκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους180°C για μιάμιση ώρα. Ενδιάμεσα ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό.

ΗΛΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ