Γκατζετάκι δείχνει αν χάλασε το φαγητό

09.02.2015
Γράφεις ημερομηνίες έξω από τα μπολ αποθήκεσης για να ξέρεις πότε αγόρασες ή αποθήκευσες ένα τρόφιμο ώστε να υπολογίζεις κατά πρόσέγγιση αν και κατά πόσο είναι ασφαλές προς κατανάλωση; Ένα νέο γκατζετάκι που πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του έρχεται για να μας λύσει τα χέρια αφού είναι σε θέση να αναγνωρίζει αν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει ή όχι!

Χρησιμοποιώντας διάφορους αισθητήρες, το γκατζετάκι ανιχνεύει την θερμοκρασία, την υγρασία, την αμμωνία κι άλλες δυνητικά επικίνδυνες ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα. Αναλύει τα αποτελέσματα και τα στέλνει αναλυτικά στο smartphone του χρήστη, με τη χρήση bluetooth. Και μπορεί ένα τρόφιμα θεωρητικά να έχει λήξει ή τουλάχιστον αυτό να δείχνει η ημερομηνία λήξης αλλά να είναι απόλυτα ασφαλές προς κατανάλωση.

To foodsniffer - όπως ονομάζεται - σχεδιάστηκε δηλαδή για να μειώνει το κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και να βοηθήσει κάθε νοικοκυρά να αγοράζουν φρέσκα προϊόντα. Είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση του αφού το μόνο που έχει κάποιος να κάνει είναι να πλησιάσει τη συσκευή στο τρόφιμο και να πατήσει ένα κουμπάκι. Οι αισθητήρες παίρνουν ένα δείγμα του αέρα γύρω από το φαγητό και στη συνέχεια γίνεται η ανάλυση.

Εμπνευστής της συσκευής είναι ο Λιθουανός Αουγκούστας Αλεσιούνας που σκέφτηκε να προσωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας του όταν έπαθε τροφική δηλητηρίαση.

Όπως ο ίδιος λέει, με το εν λόγω γκατζετάκι μπορεί κανείς να καταλάβει αν έχει χαλάσει χωρίς να το μυρίσει κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου πως αρκετές δηλητηριώδεις ουσίες που βρίσκονται στο χαλασμένο κρέας δεν δημιουγούν οσμή.

Το γκατζετάκι θα λανσαριστεί το Μάρτιο και υπολογίζεται να κοστίζει περίπου 80 λίρες Αγγλίας.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα