Βάψε τ΄αυγά σου φυσικά, με λαχανικά!

18.04.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Κατά καιρούς σου έχουμε δέιξει διάφορους τρόπους για να βάψεις τα αυγά, μοντέρνους, πρωτότυπους ή παραδοσιακούς, Σήμερα, θα κάνουμε μια στροφή προς μια πιο ρουστικ προσέγγιση και θα θυμηθούμε το μεγαλείο της φύσης.

Εκτός από τον κλασικό τρόπο με το κρεμμύδι και το καλσόν, η φύση μας δίνει όλη την παλέτα των χρωμάτων για να βάψουμε τα αυγά μας φυσικά, χωρίς ίχνος χρωστικών, χρησιμοποιώντας λαχανικά, άνιη και μπαχαρικά.

Γενικές συμβουλές

  1. Τα αυγά πρέπει να είναι καλά βρασμένα και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορείς να τα βράσεις μαζί με τις φυσικές βαφές (λαχανικά, μπαχαρικά κτλ) κάτι που θα δώσει πιο έντονο χρώμα αλλά πιθανότατα να γίνουν στάμπες, οπότε προτείνουμε να τα έχεις βράσει από πριν κι απλά να τα βυθίσεις στο διάλυμα.
  2. Προτιμότερα είναι τα λευκά αυγά (για να βγει σωστά το χρώμα) αλλά και τα καφετί βάφονται.
  3. Φρόντισε να έχεις καθαρίσει από πριν τα αυγά με ένα πανάκι για να είναι λεία η επιφάνειά τους για να μη γίνουν στάμπες.
  4. Η βαφή πρέπει να είναι αρκετά σκουρόχρωμη. Όσο περισσότερο βράσουν τα υλικά, τόσο πιο έντονο το χρώμα.
  5. Το ίδιο ισχύει και με την παραμονή των αυγών στο διάλυμα. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Βάλε τα στο διάλυμα κι άσε τα μέσα στο ψυγείο για ώρες!
  6. Το ξίδι σταθεροποιεί τη βαφή. Ρίξε στο διάλυμα της φυσικής βαφής 2 κουταλιές ξίδι ανά φλιτζάνι για καλύτερο αποτέλεσμα.
  7. Μετά το βρασμό του διαλύματος, άσε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  8. Το λαδάκι κάνει θαύματα. Μόλις τα αυγά στεγνώσουν. πέρνα τα με ένα λαδωμένο πανάκι. Θα γυαλίσουν στο λεπτό!
  9. Τα αυγά αποθηκεύονται στο ψυγείο!

Στην επόμενη σελίδα μάθε πώς θα βάψεις τα αυγά με λαχανικά, μπαχαρικά κι άλλα βρώσιμα υλικά. Κόκκινο, πράσινο, χρυσό, έχουμε επιλογές για κάθε χρώμα προτίμησης.

Κόκκινο/μοβ λάχανο για ΜΠΛΕ ή ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα

Δίνει μπλε χρώμα σε λευκά αυγά - πράσινο χρώμα σε καφετί αυγά

Αφού ψιλοκόψεις το λάχανο (η αναλογία είναι ένα φλιτζάνι λάχανο ανά 1 φλιτζάνι νερό), το βράζεις μέσα σε νερό με ξίδι. Μόλις πάρει μερικές βράσεις αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένεις να κρυώσει. Στη συνέχεια βυθίζεις μέσα τα αυγά - που έχεις βράσει εκ των προτέρων - και τα αφήνεις γι΄αρκετή ώρα μέχρι να βαφτούν καλά.

Tip: Όσο περισσότερο τ΄αφήσεις τόσο πιο έντονο θα γίνει το χρώμα.

Σπανάκι ή τσουκνίδα για έντονο ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα

Χρησιμοποίησε λευκά αυγά για πιο έντονο αποτέλεσμα

Το πράσινο χρώμα μπορείς επίσης να το πετύχεις με ζωμό από σπανάκι τσουκνίδα ή μαϊντανό.

Προσοχή! Χρειάζεται τουλάχιστον 1 κιλό από τα χορταρικά. Απαραίτητο το ξύδι για να σταθεροποιήσει το χρώμα.

Κρεμμύδι για ΚΟΚΚΙΝΟ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ή ΚΑΦΕΤΙ χρώμα

Ανάλογα με το χρώμα του κρεμμυδιού & του αυγού

Όπως θα έχεις προσέξει η φλούδα του κρεμμυδιού μπορεί να είναι από έντονο κόκκινο χρώμα, μέχρι καφετί. Ανάλογα λοιπόν με τα κρεμμύδια που θα χρησιμοποιήσεις, ανάλογο θα είναι και τι χρώμα. Η κόκκινη φλούδα θα δώσει χρώμα κοκκινωπό - ειδικά αν τα αυγά που θα χρησιμοποιήσεις είναι λευκά - ενώ η πιο κιτρινωπή θα δώσει χρώμα πορτοκαλί ή της ώχρας στα λευκά αυγά και πιο καφετί κοκκινωπό στα καφετιά αυγά. Όπως και παραπάνω, βράζεις τις φλούδες με λίγο ξίδι, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά μετά από μερικές βράσεις και στη συνέχεια βυθίζεις μέσα τα βρασμένα αυγά.

Tip: Κι εδώ η αναλογία είναι 1 προς 1. Για κάθε φλιτζάνι νερού, υπολογίζεις 1 φλυτζάνι κρεμμυδόφλουδες.

Πατζάρι ή τριαντάφυλλο για ΡΟΖ ή ΚΟΚΚΙΝΟ-ΚΕΡΑΜΙΔΙ χρώμα

Ροζ σε λευκά αυγά, κεραμιδί σε καφέ αυγά

Ανάλογα με την ποσότητα των λουλουδιών ή των παντζαριών το αποτέλεσμα θα βγει από απαλό ροζ έως βαθύ κόκκινο.

Κόψε μερικά γούλια (τις ρίζες) από πατζάρια σε μικρά κυβάκια. Βράσε τα σε αναλογία 1 γούλι προς 1 φλιτζάνι νερό μαζί με ξίδι μέχρι να πάρουν μερικές βράσεις και το νεράκι να γίνει κατακόκκινο. Αφαιρείς από τη φωτιά και βυθίζεις μέσα τα βρασμένα αυγά. Άσε όσο περισσότερο μπορείς (για αρκετές ώρες) μέχρι το χρώμα να σταθεροποιηθεί!

Την ίδια διαδικασία ακολουθείς και με τα κόκκινα τριαντάφυλλα. Για κάθε κούπα νερού υπολόγισε μια μεγάλη χούφτα ροδοπέταλα.

Κουρκουμάς ή κύμινο για ΚΙΤΡΙΝΑ αυγά

3 κουταλιές κάνουν θαύματα

Ο κουρκουμάς μας δίνει ένα όμορφο βαθυκίτρινο χρώμα στα πασχαλινά αυγά. Μόλις 3 κουταλιές κουρκουμά ανά φλιτζάνι νερό είναι αρκετές. Η διαδικασία δε διαφέρει με παραπάνω. Φτιάχνεις πρώτα το διάλυμα της "μπογιάς" βράζοντας το νεράκι με τον κουρκουμά (άσε για κανένα 20λεπτο τουλάχιστον), αφήνεις να κρυώσει και βυθίζεις μέσα τ΄αυγά. Αν είναι λευκά το χρώμα θα είναι πιο ανοιχτό κίτρινο ενώ αν είναι καφετιά θα είναι πιο σκούρο προς μουσταρδί. Διαλέγεις και παίρνεις!

Tip: Με την προσθήκη λίγης πάπρικας το χρώμα θα γίνει πορτοκαλί.

Ελληνικός καφές ή μαύρο τσάι για ΜΠΕΖ-ΚΑΦΕΤΙ αυγά

Μην τα πιείς...

Οτι πιο εύκολο! Αντί να τον πιεις χρησιμοποίησε τη σκόνη του καφέ για το βάψιμο των αυγών. Στιγμιαίος, ελληνικός ή φίλτρου αν βραστεί μαζί με τα αυγά θα δώσει χρώμα σε αυτά, όπως επίσης κι αν βυθίσεις μέσα στο μείγμα του τα αβγουλάκια σου(προτιμότερο σε χρώμα λευκό). Άσε τα για αρκετή ώρα μόνο! Το ίδιο αποτέλεσμα (λίγο πιο ανοιχτό) θα έχεις και με το μαύρο τσάι! Enjoy...

Βιολετί για βιολετί ρομαντικά αυγά

Ένα μπουκέτο άνθη ή κόκκινο τσάι...

Για αποτέλεσμα βιολετί βράσε ένα ματσάκι από τα ομώνυμα άνθη και ιδού! Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κόκκινο τσάι.