Εστιατόρια που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη

27.07.2015
Μοναδικά εστιατόρια ανά τον κόσμο προσφέρουν περιπετειώδεις γευστικές εμπειρίες για όλους όσους ζητούν το διαφορετικό - αρκεί φυσικά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα

Από το γνωστό και στην Ελλάδα Dinner in the Sky σε ύψος 50 μέτρων από το έδαφος. μέχρι δείπνο στο βυθό, το σίγουρο είναι πως οι γευστικές αυτές εμπειρίες είναι κάτι το ξεχωριστό. Συγκεντρώσαμε τα πιο περίεργα εστιατόρια αυτά που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη και σου τα παρουσιάζουμε.

1. Στην Κίνα θα βρεις αυτή την τσαγιερί Huashan Teahouse

Θα σκαρφάλωνες για να πιείς ένα τσάι; Η θέα βέβαια ομολογουμένως είναι μαγευτική αλλά η πρόσβαση δύσκολη. Αρχικά στο σημείο λειτουργούσε ταοϊστικός ναός που στη συνέχεια μετατράπηκε σε τσαγιερί. Η ανάβαση στο βουνό είναι εξαιρετικά εξαντλητική και δύσκολη γι΄αυτό υπάρχει και για τη μεταφορά των επισκεπτών για όσους δεν είναι των extreme sports.

2. Δείπνο στον αέρα. Προσδεθείτε!

Δεν χρειάζονται πολλά για το γνωστό πλέον και στην Ελλάδα Dinner in the sky. Κομψά ντυμμένες καρέκλες, δεμένες με ζώνες ασφαλείας σε ένα τραπέζι που αιωρείται στον αέρα, χωρίς τοίχους, χωρίς πάτωμα αλλά με μια εκπληκτική θέα και με μια ομάδα σεφ να μαγειρεύει μπροστά στα μάτα σου, η αλήθεια είναι πως αυτό το γεύμα είναι εμπειρία ζωής.

Αυτή η μοναδική γαστρονομική κι όχι μόνο εμπειρία ξεκίνησε το 2006 από τον Βέλγο Ντέιβιντ Γκίσελς που όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του: "Θεωρήσαμε πως το δείπνο στον αέρα είναι πραγματικά εντυπωσιακό".

Κι όπως ήταν φυσικό το ντεμπούτο έγινε στις Βρυξέλλες πριν από οκτώ χρόνια αλλά έκτοτε το δείπνο στον αέρα έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 45 χώρες, με προορισμούς μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Βαρκελώνη, οι Βρυξέλλες, το Ντουμπάι, Λας Βέγκας και Παρίσι.

Το φαγητό προετοιμάζεται πριν η πλατφόρμα ανέβει στα ουράνια και ολοκληρώνεται στον αέρα! "Θαμώνες" και σεφ ανεβαίνουν στην πλατφόρμα που θα τους ανεβάσει τα 50 μέτρα ύψος ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει πιάνο και πιανίστας δίπλα σπό το τραπέζι για την ψυχαγωγία των συνδαιτημόνων.

Η θέσεις μπορεί να περιστρέφονται κατά 180 μοίρες σε όλη την διάρκεια της γαστρονομικής πτήσης ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τις καιρικές συνθήκες. Το τραπέζι καλύπτεται με τέντα ενώ σε περίπτωση κρύου υπάρχουν θερμάστρες.

Το μόνο που ίσως δημιουργήσει ένα μικρό προβηματάκι είναι η έλλειψη τουαλέτας. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η πλατφόρμα κατεβαίνει και οι σερβιτόροι θα οδηγήσουν τον πελάτη στο μπάνιο ενώ στο γεύμα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας αρκεί να έχουν ύψος πάνω από 1,50 μέτρα.

3. Θα έτρωγες μέσα στο βυθό;

Είναι το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο στον κόσμο και βρίσκεται στις Μαλδίβες! Το όνομά του Itha Restaurant σημαίνει "μητέρα των μαργαριταριών" κι έχει λάβει διακρίσεις για την κουζίνα του αλλά και την απίστευτη πανοραμική θέα του βυθού.

Πώς γίνεται όμως να κτιστεί εστιατόριο στο βυθό και πόσο ακίνδυνο είναι αυτό; Πριν την κατασκευή προηγήθηκε μελέτη για να ελεγθεί το κέντρο βάρους ενώ επειδή βρίσκεται μέσα σε σε κοραλλιογενή ύφαλο στον Ινδικό Ωκεανό έπρεπε ο σχεδιασμός του να προστατεύει αφενός το εστιατόριο από πιθανούς κινδύνους αλλά παράλληλα να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να προκληθούν καταστροφές στον ύφαλο.

Παλίρροια, κύμματα, ναυάγια, άνοδος της στάθμης της θάλασσας όλα έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Αν σκεφτείς όλα τα παραπανω είναι κι αυτό ένα εστιατόριο που σίγουρα ανεβάζει την αδρεναλίνη.

4. Δείπνο στο σκοτάδι

Είναι μια τάση που ξεκίνησε στη Ζυρίζη και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Η ιδέα είναι να απολαμβάνει κανείς το φαγητό χωρίς να βλέπει ώστε να ενεργοποιούνται οι αισθήσεις.

Μέσα στο εστιατόριο δεν επιτρέπεται φωτισμός - ούτε καν κινητά τηλέφωνα - κι αν κάποιος θαμώνας θέλει να επισκεφτεί την τουαλέτα, πηγαίνει συνοδεία σερβιτόρου.

Για να είναι ευχάριστη η εμπειρία σερβίρονται γεύματα που δε χρειάζονται ιδιαίτερο κόπο. Τα μακαρόνια για παράδειγμα βγάινουν εκτός μιας κι είναι δύσκολο να φαγωθούν στο σκοτάδι.

5. Φάε παρέα με τους Νίντζα

Πώς θα σου φαινόταν αν ο σερβιτόρος πεταγόταν ξαφνικά μπροστά στα μάτια σου ουρανοκατέβατος, από το ταβάνι και ντυμένος νίτζα; Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο εστιατόριο Ninja New York στη συνοικία Tribeca του Μανχάταν.

Η διακόσμηση του εστιατορίου, όπως μπορείς να φανταστείς, φέρνει λίγο από ταινία με νίτζα. Κρυφές πόρτες, σύννεφα καπνού κι όλο το σκηνικό πάλης.

Αντέχεις το κρύο;

Αν δεν αντέχεις το κρύο, το εστιατόριο αυτό δεν είναι από τις καύτερες επιλογές. Το Laino Snow Village Ice Restaurant θα σε κάνει να ονειρεύεσαι σάουνα και καύσωνα μιας κι εκεί μέσα οι θερμοκρασίες πέφτουν κατά πολύ υπό του μηδενός.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο dress code πιστεψέ μας το να πας χωρίς εξοπλισμό για τα χιόνια δεν είναι καλή επιλογή. Χωρίς ζεστό - αν είναι δυνατό γούνινο μπουφάν - ισοθερμικά, μπότες και γάντια το φαγητό δε θα σου είναι και τόσο ευχάριστη εμπειρία με τόσο κρύο καθώς όλο το εστιατόριο είναι χτισμένο από πάγο, από τους τοίχους, τα τραπέζια ακόμη και τις καρέκλες.

Όπως είναι φυσικό σε τέτοιες θερμοκρασίες κανένα πιάτο δε θα μπορούσε να κρατηθεί ζεστό οπότε όλα τα γεύνματα που σερβίρονται είναι κρύα πιάτα.