Απίστευτες ιδέες με μέλι

26.07.2015
Μπορείς να απολαμβάνεις το μέλι καθημερινά και με διάφορους τρόπους, υπό την προϋπόθεση να μην υπερβάλεις. Κι ακόμη γνώρισε πώς μπορείς να κάνεις το μέλι φυσικό σου σύμμαχο.

Σε ροφήματα

Αντικατάστησε τη ζάχαρη που βάζεις σε τσάι, καφέ, γάλα, χυμούς φρούτων και αφεψήματα – προσθέτεις το μέλι σε χλιαρά ροφήματα και όχι σε καυτά ή την ώρα που βράζουν.

Σε διάφορα τρόφιμα

Το μέλι ταιριάζει αρμονικά με γιαούρτι και προαιρετικά ξηρούς καρπούς, καθώς και με τυριά γλυκά, π.χ. φρέσκο ανθότυρο, τυρί κρέμα αλλά και αλμυρά, π.χ. γραβιέρα. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ταχίνι, νιφάδες δημητριακών, φρουτοσαλάτες, παγωτά, ψωμί και αρτοσκευάσματα.

Στη ζαχαροπλαστική

Εκτός από κάποια παραδοσιακά γλυκά, που ούτως ή άλλως απαιτούν μέλι, π.χ. μελομακάρονα, παστέλι, μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις στα γλυκίσματα τη ζάχαρη που αναφέρει η συνταγή σου, σε αναλογία ¾ φλιτζανιού μέλι για κάθε 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Αν η συνταγή απαιτεί φούρνο, η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλότερη κατά περίπου 25ο C.

Στις σαλάτες

Βάλε μέλι σε ωμές σαλάτες με φυλλώδη λαχανικά, είτε διαλυμένο σε κάποιο όξινο συστατικό, όπως ξίδι, χυμός λεμονιού, χυμός πορτοκαλιού κ.ά., είτε απλώς αραιωμένο με λίγο νερό. Ταιριάζει επίσης σε vinaigrettes και dressings για βραστά ή ψητά λαχανικά.

Στο μαγείρεμα

Πρόσθεσε μέλι σε μαρινάτες για κόκκινα κρέατα, πουλερικά και κυνήγι. Χρησιμοποίησέ το επίσης ως επάλειψη σε κομμάτια κρεάτων, ψαριών και θαλασσινών που θα ψήσεις σε φούρνο ή γκριλ, για να αποκτήσουν πιο τραγανή κρούστα.

Καλύτερα ωμό! Το μέλι είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές του φούρνου, ελαττώνουν τις ωφέλιμες ιδιότητές του. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερη η χρήση μελιού παρά ζάχαρης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158

Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.