Κοτοπουλο σε σφολιάτα αλά Pandespani

01.08.2015
Το κοτόπουλο σε σφολιάτα, ανάμεσα σε στρώσεις από κόκκινες ψητές πιπεριές με πολύ (πραγματικά πολύ) βασιλικό είναι ένα ελαφρύ, έγχρωμο, μάλλον εντυπωσιακό πιάτο στην απλότητά του, με λεπτή γεύση. Ακολουθεί τη λογική του στρούντελ, οι (γλυκές) ρίζες του οποίου μπορεί και να ξεκινούν στις κουζίνες του Βυζαντίου -παρά την σύγχρονη αυστριακή του ταυτότητα. Οι αλμυρές εκδοχές του είναι συνήθως πιο διακριτικές από τις ανάλογες γλυκιές, γι’ αυτό και οι εποχιακοί άρχοντες των αρωματικών αναλαμβάνουν δικαίως τον πρωτεύοντα ρόλο στις συνθέσεις των υλικών

Εύκολο, με τρία υλικά και τον φουντωτό βασιλικό της γλάστρας είναι το ιδανικό κύριο πιάτο για ένα λιτό καλοκαιρινό μενού -με άποψη να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο αντί για μισοάδειο. Το κοτόπουλο σε σφολιάτα με πιπεριές και βασιλικό γίνεται γρήγορα κι ετοιμάζεται πολύ νωρίτερα (αρκετές ώρες πριν και περιμένει στο ψυγείο)· ψήνεται την τελευταία στιγμή και βγαίνει ζεστό (ή σχεδόν ζεστό) στο τραπέζι, ροδόχρωμο κι αναψοκοκκινισμένο, τραγανό εξωτερικά, ζουμερό μέσα και με όψη που πολλά υπόσχεται. Όλο το μυστικό έγκειται στην απλότητά του και στο αλατοπίπερο: κρατήστε την κατεύθυνση της γεύσης μονοσήμαντη, δίνοντας έμφαση σε ένα στοιχείο επιλογής και αλατοπιπερώστε καλά.

Το ταίριασμα με τον μπόλικο φρέσκο βασιλικό, στοιχείο εκ των ουκ άνευ. Τις εποχές που δεν υπάρχει, δοκιμάστε το με μέντα ή δυόσμο ή φρέσκο δεντρολίβανο -σε μικρότερη ωστόσο ποσότητα. Ανεξαρτήτως σεζόν, στα προαιρετικά, ελάχιστο σκόρδο ή/και 1-2 πρέζες μπούκοβο (αν σας αρέσουν τα πικάντικα) του προσθέτουν την ελαφριά καυτερή χροιά που με την τσαχπινιά της ξεπετάει τη στρογγυλεμένη γεύση -συστήνεται. Μια στάλα (μόνον) καλό ελαιόλαδο στα υλικά, παρότι όλα ψήνονται στο βουράτο περιτύλιγμα της σφολιάτας, ενισχύει την μίξη των αρωμάτων. Αντικαταστήστε επίσης τις ψητές στο φούρνο κόκκινες πιπεριές με έτοιμες πιπεριές Φλωρίνης (χωρίς ζουμιά), αν θέλετε να μειώσετε τον χρόνο της παρασκευής και να τονίσετε στις στρώσεις της πιπεριάς σαν οντότητα.

Ωραία συνταγή για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους· σε ύφος retro fabulous ―σαν να (ανα)καλεί στο τραπέζι κάτι από το φλερ του χορού της Janet Collins, τo σφύριγμα του Bing Crosby, τη φωνή τηςPearl Bailey, το Hello, Dolly του Louis Armstrong …

Kοτόπουλο σε σφολιάτα με πιπεριές & βασιλικό

Προετοιμασία: Με έτοιμες τις πιπεριές 15-30 λεπτά και 30 λεπτά περίπου το ψήσιμο. Κάντε το ρολό νωρίτερα (ακόμη και την προηγουμένη) και βάλτε το με το σκεύος σκεπασμένο στο ψυγείο. Η ψύξη βοηθάει επίσης την σφολιάτα να μην συρρικνωθεί στο φούρνο όσο ψήνεται και να ανοίξει. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το στήθος κοτόπουλου με μπούτι, αν προτιμάτε τη κοπή. Ψήστε, υπολογίζοντας ότι το έτοιμο κοτόπουλο (όπως όλα τα αντίστοιχα υλικά σε κλειστή σφολιάτα) δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο από 20-30 λεπτά για το σερβίρισμα -η σφολιάτα αρχίζει και μουσκεύει. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4-6 άτομα)
1 φύλλο σφολιάτας
450-500 γρ. στήθος κοτόπουλου (2-3 στήθη ανάλογα με το μέγεθος)
3 μεγάλες κόκκινες πιπεριές ψημένες και ξεφλουδισμένες ή ανάλογες πιπεριές Φλωρίνης
30-40 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
1 μικρή σκελίδα σκόρδο χωρίς το φύτρο, ψιλοκομμένη και 1-2 πρέζες μπούκοβο (προαιρετικά)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζετε τις πιπεριές: Tις βάζετε ολόκληρες σε ταψί και τις ψήνετε στην πάνω θέση του φούρνου σε καυτό γκριλ για 10-15 λεπτά, γυρίζοντάς τες κατά διαστήματα ώστε να μαυρίσουν παντού. Τις βγάζετε, τις κλείνετε σε πλαστική σακούλα (κάνει και αυτή των σουπερμάρκετ) και τις αφήνετε να κρυώσουν. Ξεφλουδίστε τις κάτω από τρεχούμενο νερό, αφαιρώντας με προσοχή κοτσάνια και σπόρια. Αφήστε να στραγγίξουν καλά ή/και απλώστε σε χαρτί κουζίνας. Κόψτε τις κατά μήκος στα δύο.
Σημείωση: Στρώστε το ταψί που θα τις ψήσετε με λαδόχαρτο για να αποφύγετε το πασάλειμμα. Οι πιπεριές βγάζουν υγρά καθώς ψήνονται, τα οποία καίγονται με την θερμοκρασία του γκριλ.
Ετοιμάζετε τη σφολιάτα: Τοποθετείτε το φύλλο της ζύμης σε ανάλογου μεγέθους ταψί και πάνω του τις μισές πιπεριές από το κέντρο προς το 1/3 του πλάτους, ώστε να βρίσκονται λίγο πιο κοντά στην μεγάλη πλευρά της σφολιάτας. Βάζετε αλάτι πιπέρι και μια στρώση από απλωμένα φύλλα βασιλικού. Πάνω σ’ αυτά τοποθετείτε το κοτόπουλο, προσέχοντας να διατηρείται κατά το δυνατόν ίδιο πλάτος και πάχος -χωρίστε το στήθος στα 2, αν χρειάζεται. Αλατοπιπερώστε καλά και προσθέστε το σκόρδο και το μπούκοβο, αν τα χρησιμοποιήσετε. Ρίξτε μια πολύ λεπτή γραμμή ελαιόλαδου, σκεπάστε με τη δεύτερη στρώση φύλλων βασιλικού και ολοκληρώστε με τις υπόλοιπες πιπεριές. Αλατίστε-πιπερώστε ξανά. Διπλώστε και κλείστε τη σφολιάτα, κόβοντας το λίγο φύλλο που περισσεύει. Πιέστε τις ενώσεις ελαφρώς με τα δάχτυλα ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.

Χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο της ζύμης για να κάνετε κάποια σχέδια στην επιφάνειά της, δίνοντας ανάγλυφη όψη στη σφολιάτα. Και τα απλούστερα σχέδια δείχνουν ωραία ψημένα -μην προβληματιστείτε.

Ολοκλήρωση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Ψήστε το κλειστό στη ζύμη κοτόπουλο για 25-30 λεπτά. Θα πρέπει η σφολιάτα να ροδίσει ωραία και να είναι τραγανή.
Σερβίρισμα: Το κοτόπουλο σε σφολιάτα πάει απ’ το φούρνο (προνοήστε για το σκεύος) απευθείας στο τραπέζι για να εγείρει εντυπώσεις και την έκπληξη -αυτό το ντούο σ’ όλους αρέσει όταν το αποτέλεσμα είναι καλό. Κόψτε κάθετα με κοφτερό μαχαίρι και χρησιμοποιήστε σπάτουλα. Προσθέστε έξτρα χρώμα με μια μικρή κορυφή ή δυο φρέσκα φύλλα βασιλικού στο πιάτο.