Τι να προσέχεις όταν αγοράζεις μπαχαρικά

18.09.2015
Προσθέτουν άρωμα και γεύση στα φαγητά μας αλλά βοηθούν και στο αδυνάτισμα. Διάβασε μερικές συμβουλές αγοράς και αποθήκευσης των μπαχαρικών και τα γενικά τους οφέλη.

Είτε προτιμάς τα χύμα είτε τα συσκευασμένα μπαχαρικά, πρέπει να τα αγοράζεις πάντα σε μικρή ποσότητα ώστε να μη μένουν για πολύ καιρό αποθηκευμένα στην κουζίνα σου. Όταν αγοράζεις χύμα, προμηθεύσου τα από εξειδικευμένα καταστήματα ή καταστήματα με μεγάλη κατανάλωση.

  • Διατήρησε τα συσκευασμένα στην αρχική τους συσκευασία και τα χύμα σε μικρό γυάλινο, απολύτως καθαρό, στεγνό και χωρίς οσμές βαζάκι. Κλείσε το ερμητικά. Γράψε απέξω την ημερομηνία.
  • Αποθήκευσέ τα σε μέρος ξηρό, δροσερό και σκοτεινό. Μην τα φυλάσσεις σε ράφια εκτεθειμένα στον αέρα ή στη θερμότητα.
  • Απόφυγε την άμεση επαφή των μπαχαρικών με τους υδρατμούς του μαγειρέματος. Βάλτε μια μικρή ποσότητα στο χέρι σου ή σε στεγνό κουταλάκι και ρίξε τα προσεκτικά στην κατσαρόλα.

Πόσο χρόνο διατηρούνται;

Με την προϋπόθεση της σωστής αποθήκευσης, τα συσκευασμένα μπαχαρικά διατηρούνται τουλάχιστον για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους εφόσον δεν έχει ανοιχτεί. Τα ανοιγμένα και τα χύμα διατηρούνται κατά μέσο όρο 12 μήνες, αν και υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις. Ωστόσο, το άρωμά τους αρχίζει να εξασθενεί ύστερα από μερικές βδομάδες, τα ήδη τριμμένα ταχύτερα συγκριτικά με τα ολόκληρα, επομένως πρέπει να καταναλώνονται σύντομα και κάποια συντομότερα από άλλα, π.χ. το αλεσμένο πιπέρι μέσα σε 2-3 μήνες το πολύ.

Κάνε το τεστ της μυρωδιάς: Τρίψε μια μικρή ποσότητα από το μπαχαρικό ανάμεσα στα δάχτυλά σου. Εάν δεν μυρίζεις το άρωμά του ή αυτό είναι πολύ εξασθενημένο, τότε μην το χρησιμοποιήσεις.

Αποθηκεύονται στο ψυγείο;

Στο ψυγείο μπορείς να διατηρήσεις μόνο τα φρέσκα μυρωδικά. Αντίθετα, τα μπαχαρικά είναι αποξηραμένα και δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, με εξαίρεση κατά περίπτωση όσα προέρχονται αποκλειστικά από κόκκινες καυτερές πιπεριές, π.χ. τσίλι.

Τα συν στην κουζίνα κι όχι μόνο

Στα μπαχαρικά αποδίδονται ευφραντικές, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντικαρκινικές, αντιγηραντικές, αφροδισιακές και άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Γενικά με κατάλληλη επιλογή και σωστή χρήση τα μπαχαρικά:

  • Προσθέτουν άρωμα και γεύση στα φαγητά και βοηθούν να περιοριστεί η προσθήκη αλατιού και θερμιδογόνων συστατικών.
  • Αυξάνουν την αλκαλικότητα των τροφίμων και συγχρόνως τα εμπλουτίζουν με συστατικά που ελαττώνουν την οξείδωσή τους κατά το μαγείρεμα.
  • Μειώνουν την επικινδυνότητα δυνητικά καρκινογόνων ουσιών που αναπτύσσονται στο φαγητό, π.χ. κατά το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα.
  • Συνεισφέρουν στην πρόσληψη απαραίτητων διατροφικών στοιχείων, ιδίως δε αντιοξειδωτικών.
  • Ορισμένα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορούν να συνδράμουν στην πρόληψη και στην καλύτερη αντιμετώπιση ασθενειών.

Προσοχή! Τα μπαχαρικά πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες και να μην είναι πολυκαιρισμένα.

Σύμμαχοι στο αδυνάτισμα

Εντάσσοντας συστηματικά τα μπαχαρικά στη διατροφή σου, αποκτάς ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη μάχη κατά των περιττών κιλών. Η αύξηση της γευστικότητας του φαγητού μέσω των μπαχαρικών βοηθάει να αποφύγεις την προσθήκη άλλων θερμιδογόνων συστατικών, π.χ. λιπαρές σάλτσες, επομένως να γλιτώσεις θερμίδες. Επιπλέον, ενισχύουν τα οσφρητικά και γευστικά ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος, βοηθώντας έτσι να νιώσεις πιο γρήγορα ικανοποίηση και στομαχικό κορεσμό. Επιπροσθέτως, ορισμένα, κυρίως τα πιο καυτερά, διεγείρουν τη θερμογένεση και εντείνουν το μεταβολικό ρυθμό για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή τους, βοηθούν δηλαδή να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

Για καλό και για κακό

Παρότι τα συνήθη μπαχαρικά είναι γενικώς ασφαλή για την υγεία, άτομα με καρκίνο, νευρολογικές διαταραχές, επιληψία, αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα, αλλεργίες, διαβήτη, αιμορροΐδες, καθώς και οι εγκυμονούσες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό πριν τα χρησιμοποιήσουν συστηματικά ή σε μεγαλύτερες ποσότητες. Το ίδιο και άτομα σε φαρμακευτική αγωγή, με πεπτικές διαταραχές, παθήσεις του στομάχου και γενικά με ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα.

Έρευνες δείχνουν: Τα μπαχαρικά δεν ευθύνονται για την πρόκληση πεπτικού έλκους σε υγιή άτομα. Αντιθέτως, κάποια από αυτά, π.χ. μαστίχα Χίου, φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά.

AΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 163

Update: Σεπτέμβριος 2015.