Χριστούγεννα στην Πόλη: Το σοκολατένιο όνειρο της Μαρίας

21.12.2015
Η μαγείρισσα Μαρία Εκμεκτσίογλου μιλά για τον κύκλο οδοιπορικών της στην Τουρκία, αποκαλύπτει τα αγαπημένα φαγητά των τηλεαστέρων της γειτονικής χώρας και προτείνει το ιδανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Καλντερίμια και δρόμοι ανασταίνουν μνήμες. Μυρωδιές και γεύσεις συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Πρόσωπα και εικόνες διηγούνται ιστορίες. Η Πολίτισσα μαγείρισσα μας προσκαλεί και φέτος σε ένα γευστικό ταξίδι «Από την Πόλη στην Ανατολή».

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, με αφετηρία και φέτος την Κωνσταντινούπολη, ταξιδεύει τους τηλεθεατές του Alpha έως την Αττάλεια και από εκεί στο Εσκί Σεχίρ, στη Σαμσούντα, στο Νεβσεχίρ, στον Τσεσμέ και στο Ικόνιο.

«Φέτος θα δούμε συνολικά 12 εκπομπές. Ωραίες πόλεις της Ανατολής, η μία πιο όμορφη από την άλλη. Τα γυρίσματα κράτησαν συνολικά 55 ημέρες», αναφέρει η πληθωρική μαγείρισσα και θυμάται χαρακτηριστικά κάποιες στιγμές. «Δεν θα ξεχάσω το ταξίδι στο Σαφράν Μπολού, τη γενέτειρα του προπάππου μου. Με τη βοήθεια του δήμου βρήκα το σπίτι, περπάτησα στον κήπο του. Με εντυπωσίασε επίσης η κόκκινη εκκλησία στη Σινασσό.

Μισογκρεμισμένη μέσα στους κόκκινους βράχους αλλά ανέπαφη, λες και δεν την άγγιξε ο χρόνος... Δεν μπορώ να μην αναφέρω και το χωριό του Αγίου Βασιλείου επίσης στη Σινασσό. Στους αρχαίους τάφους υπάρχουν ζωγραφισμένα ιερά κειμήλια όπως το Αγιο Δισκοπότηρο. Τρομερή εμπειρία ήταν και η επίσκεψη στο Εσκί Σεχίρ. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου. Τον Μιχάλη Δεναξά, τον Γιώργο Μπελεγρή και τον Τίμο Χρονετόπουλο.

Η εκπομπή φέτος δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εικόνα και στα τοπία. Χωρίς βέβαια να λείπουν και οι συνταγές μου», εξηγεί η Πολίτισσα σεφ και αναφέρει ευτράπελα περιστατικά. «Ημουν στο παλιό χωριό στο Σαφράν Μπολού και εκεί που ετοίμαζα κοτόπουλο με πλιγούρι μαζεύτηκαν γύρω μου πουλάκια, σκυλάκια και μια αγελάδα, μάλλον ένιωσαν τη ζεστασιά και μύρισαν τα αρώματα του φαγητού».

Η πρώτη και η τελευταία εκπομπή θα είναι και φέτος στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η Μαρία, και βέβαια έχει όλες τις αναμνήσεις των εορτών των παιδικών της χρόνων. «Οι δρόμοι μοσχοβολούσαν κανέλα και μαχλέπι. Οι πίτες και τα ταψιά με τις γαλοπούλες πήγαιναν στους φούρνους. Η προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού γινόταν με την παραμικρή λεπτομέρεια. Μεγάλο τραπέζι για 24 άτομα. Οι πετσέτες ήταν κολλαριστές, μοσχοβολούσαν λεβάντα. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν γυαλιστεί όλα τα κρύσταλλα και τα ασημικά. Οι σκάλες είχαν περαστεί με βερνίκι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μυρωδιά των τσουρεκιών με πικρή κουβερτούρα σοκολάτα και πορτοκάλι, ούτε βέβαια και τη γεμιστή γαλοπούλα με κάστανο».

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου θα κάνει και φέτος γιορτές με τους γιους της και τους φίλους της στο σπίτι, χωρίς βέβαια να λείψει και από το διάσημο εστιατόριό της, το «Μaria's Etiler» το οποίο επιλέγουν πολλοί από τους διάσημους Τούρκους για να γευτούν τα φαγητά της. «Ο Χαλίτ Εργκέντς και η Μπεργκιουζάρ Κορέλ είναι αγαπημένοι μου φίλοι. Τους αρέσουν πολύ τα θαλασσινά, οι κολοκυθοανθοί και το καλαμάρι γεμιστό με καπνιστή μελιτζάνα. Επίσης τα χόρτα.

Η Μπερέν Σαάτ, που φέτος κάνει τη σουλτάνα Κιοσέμ, έρχεται στο μαγαζί μου 12 χρόνια. Είναι πολύ γλυκιά κοπέλα και λιτοδίαιτη. Της αρέσουν πολύ τα λαχανικά και το λαβράκι με χόρτα. Ηταν αγχωμένη πριν ξεκινήσει γυρίσματα για την Κιοσέμ αλλά το κοινό τη λατρεύει.

Ο Ερκάν Πετεκαγιά που φέτος βλέπουμε στον ρόλο του Τζιχάν στις «Ραγισμένες Καρδιές» είναι πιο πολύ του κρεατικού. Του αρέσει πολύ το αρνίσιο κότσι με τα αποξηραμένα δαμάσκηνα. Κρεατικά προτιμά και ο Κενάν Ιμιρζαλίογλου».

Το «σοκολατένιο όνειρο» της Μαρίας: Μάθε τη συνταγή

Το «σοκολατένιο όνειρο» της Μαρίας

Υλικά (για 6 - 8 άτομα)

  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 5 αβγά, ½ ποτήρι ζάχαρη
  • ελάχιστο αλάτι
  • λίγο λιγότερο από ½ φλιτζανάκι του καφέ αλεύρι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 110 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα

  • 3 ποτήρια γάλα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας νισεστέ
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο

Για την καραμέλα

  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας νερό

Για τη σος

  • 350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Χτυπάτε τη ζάχαρη με τους κρόκους. Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάτε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Αναμειγνύετε το μείγμα των κρόκων με ξύλινη κουτάλα στη σοκολάτα και προσθέτετε τη μαρέγκα. Ρίχνετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε. Τοποθετείτε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 180 οC για 20 λεπτά.

Ζεσταίνετε ανακατεύοντας συνέχεια το γάλα, τη ζάχαρη και τον νισεστέ μέχρι να σχηματιστεί ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε το βούτυρο. Για να φτιάξετε την καραμέλα, ψήνετε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να σκουρύνει. Ρίχνετε την καραμέλα στην κρέμα και ανακατεύετε. Αφού κρυώσει το παντεσπάνι, απλώνετε πάνω του την κρέμα καραμέλας. Για τη σος λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος στην κουβερτούρα και ανακατεύετε. Περιχύνετε με της σος το γλύκισμα και σερβίρετε.

ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΧΑΣ