Συνταγές χωρίς γλουτένη

27.01.2016
Αν ακολουθείς διαιτολόγιο χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείς την απόλαυση του φαγητού. Εμείς μιλήσαμε με το διαιτολόγο κ. Ζουμπανέα για τα μυστικά της διατροφής σου και εξασφαλίσαμε υπέροχες συνταγές χωρίς γλουτένη από top εστιατόρια.

Κοιλιοκάκη, μια λέξη άγνωστη μέχρι χθες, που σήμερα όμως ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, αναγκάζοντάς τους να ακολουθήσουν διά βίου ειδική διατροφή χωρίς γλουτένη. Ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διαιτολόγος-διατροφολόγος, μας εξηγεί τι ακριβώς είναι η πάθηση αυτή, πώς εκδηλώνεται και πώς μπορούμε να ζήσουμε μαζί της.

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

«Πρόκειται για μια μορφή νόσου του πεπτικού συστήματος, όπου ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να διαχειριστεί την πρωτεΐνη των δημητριακών γλουτένη. Ως συνέπεια παράγει αντισώματα απέναντι στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τα οποία όμως με τη σειρά τους επηρεάζουν και καταστρέφουν το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ιδιαίτερα από το σύγχρονο τρόπο διατροφής που περιλαμβάνει υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων και συχνά συνδέεται με παθήσεις διαβήτη τύπου 1 κ.ά.».

Πώς εκδηλώνεται & πώς αντιμετωπίζεται

«Τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και περιλαμβάνουν συχνές διάρροιες που σταδιακά οδηγούν σε πλήρη εξάντληση και κόπωση του οργανισμού», προσθέτει ο κ. Ζουμπανέας. «Η διατροφική παρέμβαση κρίνεται άμεση και περιλαμβάνει κυρίως αποφυγή των προϊόντων δημητριακών που είναι πλούσια σε γλουτένη, καθώς και κατάλληλη υποστήριξη με συμπληρώματα διατροφής –όπως προβιοτικά, L-γλουταμίνη, βιταμίνη Β1 που επιδρούν ευεργετικά στις φθορές του εντέρου– και βέβαια ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με βιταμίνη D3, βιταμίνη C, Μαγνήσιο, Ψευδάργυρο και άλλα θρεπτικά συστατικά που θα επανακάμψουν τις δυνάμεις του οργανισμού. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστούν τα πρώιμα συμπτώματα τόσο πιο γρήγορα ο οργανισμός μπορεί να ξαναβρεί την ισορροπία του και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του».

Υγιεινές συνταγές χωρίς γλουτένη

Σήμερα αρκετά εστιατόρια περιλαμβάνουν στο μενού τους πιάτα χωρίς γλουτένη, ενώ στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα θα βρείτε όλα τα απαραίτητα για να φτιάξεις μόνη σου νόστιμα πιάτα στο σπίτι, χωρίς γλουτένη.

Δες στις επόμενες σελίδες τις συνταγές!

Κινόα με κρέμα κόκκινης πιπεριάς και μελιτζάνας

Από το χορτοφαγικό εστιατόριο Rosebud.

Υλικά για 4 μερίδες:

200 g κινόα

200 g μελιτζάνα

300 g κόκκινη πιπεριά

½ μάτσο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

300 g ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους

½ φλ. ψιλοκομμένο δυόσμο

1 κ.σ. μουστάρδα

Χυμός από μισό λεμόνι

5-6 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γ. ρίγανη

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνεις την κινόα σε βραστό νερό και τη βράζεις για 5’, τη σουρώνεις και την αφήνεις να κρυώσει. Ψήνεις τη μελιτζάνα και τις πιπεριές στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφλουδίζεις τη μελιτζάνα, αφαιρείς τα σπόρια από τις πιπεριές και τα βάζεις στο μπλέντερ με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Χτυπάς καλά μέχρι να γίνουν κρέμα. Στη συνέχεια βάζεις σε ένα μπολ όλα τα υλικά, ανακατεύεις καλά, τοποθετείς στο ψυγείο για 5-10 λεπτά για να μαριναριστούν τα υλικά και σερβίρεις.

Σούπα κολοκύθας

Από το χορτοφαγικό εστιατόριο Avocado.

Υλικά:

1 μικρή κολοκύθα ψημένη στη σχάρα

2 καρότα

½ σέλινο

2 πράσα

2 κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

2,5 cm τζίντζερ σε κυβάκια

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κομμάτια ψιλοκομμένα Lemon Grass

1 κουταλιά της σούπας πάπρικα

1½ lt νερό

½ lt γάλα καρύδας

Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Κόβεις τα λαχανικά σε μικρούς κύβους. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνεις το ελαιόλαδο και προσθέτεις όλα τα υλικά εκτός από την κολοκύθα και το γάλα καρύδας. Σοτάρεις για 5’, προσθέτεις το νερό, την κολοκύθα και το αλατοπίπερο. Αφήνεις να ψηθεί για 10’. Προσθέτεις το γάλα καρύδας και μόλις κρυώσει η σούπα την περνάς από το μπλέντερ. Σερβίρεται πασπαλισμένη με πάπρικα.

Mystic Dinkel pizza Green

Από το εστιατόριο Mystic Pizza and Pasta.

Υλικά

Για τη ζύμη

160 g αλεύρι Dinkel

3 g μαγιά

90-100 g νερό

1 κ.σ. λάδι

1 g στέβια

2 g αλάτι

Για τη γέμιση

60 g σάλτσα τομάτας

180 g τυρί κίτρινο (gouda-edam)

60 g κολοκύθι

60 g καρότο

50 g μπρόκολο

50 g μελιτζάνα

15 g ελιές

Εκτέλεση

Ανακατεύεις όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνεις για 15’. Όταν ενοποιηθεί το μείγμα, το τυλίγεις με μια πετσέτα και το αφήνεις να ξεκουραστεί για 30’ περίπου. Στη συνέχεια την πλάθεις με τα χέρια μαλάσσοντάς τη μέχρι να της δώσεις το σχήμα μπάλας και την αφήνεις για 2 ώρες να φουσκώσει. Ψιλοκόβεις τα υλικά της πίτσας (εκτός από τις ελιές) και τα σοτάρεις σε νερό για 5’ ώστε να μαλακώσουν. Ανοίγεις τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα διαστάσεων 30 cm και απλώνεις τη σάλτσα τομάτας, 150 g τυρί, τα λαχανικά. Προσθέτεις τις ελιές και το υπόλοιπο τυρί και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία. Μετά το ψήσιμο προσθέτεις φρεσκοτριμμένο μείγμα πιπεριού, νωπό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και κόβεις σε 8 κομμάτια.

Σούπα λαχανικών με ρεβίθι

Από τον πολυχώρο Pure Bliss.

Υλικά:

1 μικρό πράσινο λάχανο

200 g ρεβίθια

200 g κολοκυθάκι

1 κοτσάνι σέλινο

1 μικρό καρότο

1 πατάτα

1 τομάτα

1 μικρό κρεμμύδι

100 ml λευκό κρασί

1 lt ζωμό λαχανικών (αν τη θέλετε πιο αραιή βάλτε 2 lt)

2 φύλλα δάφνης

Αλάτι, πιπέρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ πλένεις τα ρεβίθια και τα αφήνεις να μουλιάσουν σε νερό. Ψιλοκόβεις τα λαχανικά και τα σοτάρεις με το λάδι σε χαμηλή φωτιά να πάρουν χρώμα. Προσθέτεις τα ρεβίθια, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, σβήνεις με το κρασί. Αφήνεις για λίγο στη φωτιά και προσθέτεις το ζωμό λαχανικών. Μαγειρεύεις για περίπου 60’. Λίγο πριν από το τέλος προσθέτεις τις ψιλοκομμένες τομάτες. Συνοδεύεται με λεμόνι ή με τσίλι για πιο πικάντικο. Μπορείς να την αρωματίσεις με άνηθο, μαϊντανό, ή δυόσμο.


ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 154

Update: Ιανουαρίου 2016.