Καλαμαράκι ψητό και πέστο άνηθου

11.04.2016
Η Καθαρά Δευτέρα που σηματοδοτεί και την έναρξη της Σαρακοστής έφτασε! Τα θαλασσινά κυριαρχούν στο τραπέζι τής πρώτης μέρας της μεγάλης νηστείας, χωρίς βέβαια να λείπουν η παραδοσιακή λαγάνα και η ταραμοσαλάτα.

ΥΛΙΚΑ

• 600 γρ. φρέσκα καλαμαράκια (θράψαλα)

Για τη μαρινάτα

• Xοντρό αλάτι
• Ξύσμα από ένα λεμόνι
• 2 κουτ. σούπας ρίγανη
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά

Για το pesto άνηθου

• 100 γρ. φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
• Xυμό από ένα λεμόνι
• 100 ml ελαιόλαδο
• Xοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Kαθαρίζουμε τα καλαμαράκια από την πέτσα και τα εντόσθιά τους. Aφαιρούμε και το κόκαλό τους. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάτα και τοποθετούμε τα καλαμαράκια μέσα για 2 ώρες περίπου. Eν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το pesto άνηθου: βάζουμε σε μιξεράκι όλα τα υλικά και τα πολτοποιούμε. Ψήνουμε τα καλαμαράκια σε ψησταριά ή στο γκριλ μας για 15-20 λεπτά περίπου φροντίζοντας να τα γυρίζουμε για να ψηθούν και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε με το pesto άνηθου και με φρέσκα βλίτα. Mπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο λεμόνι αν μας αρέσει.

Tip: Tο θράψαλο πρέπει να σερβιριστεί αμέσως μόλις ψηθεί, γιατί αν μείνει σκληραίνει.

Επιμέλεια: Αλέξης Μίχας

Συνταγές από το Cook Book