Σπιτική BBQ σος αλά Pandespani: Tips & συνταγή

02.04.2016
Η μπάρμπεκιου σος έγινε λίγες μέρες προτού μας πιάσει η Σαρακοστή· ίσα που προλάβαμε να δημιουργήσουμε λαχταριστά μπέργκερ με τα αγαπημένα μας σπιτικά ψωμάκια μπριός.

Αφορμή για την παρακάτω συνταγή στάθηκε το ένα από αυτά, το οποίο αποφασίσαμε να το κάνουμε full-fat-τα-πάντα-όλα για τους εκνευριστικούς τύπους που τρώνε ό,τι επιθυμούν χωρίς να αλλάζουν νούμερο στα ρούχα τους -ποτέ. Μέσα σ’ αυτό το μπέργκερ λοιπόν, δε θα μπορούσε να μην μπει η κλασική του ερωμένη: η σάλτσα μπάρμπεκιου. Πειραματιστήκαμε λίγο με τον χαρακτήρα της εν λόγω κυρίας γιατί δεν θέλαμε να είναι προβλέψιμος σαν να βγήκε μόλις από το μπουκάλι και τελικά βρήκαμε τη γεύση που θα “έκλεβε” την καρδιά του ζουμερού μπιφτεκιού. Οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι σ’ αυτό το ραντεβού ήταν τραγανά onion rings, μπέικον, τσένταρ κι ένα τηγανητό αυγό που ολοκλήρωνε την “κτηνωδία” -την συγκεκριμένη συνταγή λέμε να την μοιραστούμε μαζί σας μετά το Πάσχα για να μην σας βάλουμε σε πειρασμό, αλλά στο μεταξύ, σας κάνουμε ένα preview για να ξέρετε τι να περιμένετε.

Η μπάρμπεκιου σος που ακολουθεί έχει έντονη την γεύση του ‘καπνιστού’ και δικαιολογεί επάξια το όνομά της. Η επίγευσή της σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι πάνω από κάποια σχάρα ή δίπλα σε ένα bbq smoker και σε περιτυλίγουν οι σαγηνευτικοί ατμοί που χορεύουν στον αέρα. Το θετικό εδώ είναι πως γλυτώνεις τις μυρωδιές στα ρούχα σου και στα μαλλιά σου. Είναι από τις πιο εύκολες σάλτσες που μπορείτε να φτιάξετε χωρίς πολλά πολλά και χωρίς να κουβαλάει μύθους περί δυσκολίας -π.χ. σπιτική μαγιονέζα. Σημείο αναφοράς στα υλικά στέκεται το σουμάκ, το oποίο με το βαθύ κόκκινο χρώμα του και τη λεμονάτη γεύση του τρυπώνει κι αυτό στα ρουθούνια και δίνει τη δική του νότα.

Δώστε επίσης ιδιαίτερη σημασία στην πάπρικα που θα χρησιμοποιήσετε, προτιμήστε να είναι καπνιστή. Όχι γιατί η απλή πάπρικα θα επηρρεάσει το αποτέλεσμα σε υφή ή επιτυχία. Θα είναι όμως, σαφώς πιο γήινη σε γεύση, σε σχέση με αυτή που προσφέρει η καπνιστή. Μπορείτε να διατηρήσετε την bbq sauce σε κάποιο γυάλινο βαζάκι σε σκιερό μέρος, καθώς δεν έχει φόβο να χαλάσει, ή να τη βάλετε στο ψυγείο όπου θα δέσουν ωραία και τα υλικά. Τέλος, πέρα από μπέργκερ και κρέας, την μπάρμπεκιου σος μπορείτε να την πλαισιώσετε με πατάτες τηγανιτές αλλά και με τηγανιτά θαλάσσια ασπόνδυλα, βλ. καλαμαράκια, γαρίδες, για τις ημέρες της Σαρακοστής.

Στην επόμενη σελίδα: η συνταγή

Συνταγή για μπάρμπεκιου σος

Προετοιμασία: 5 λεπτά. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μπλέντερ και τα υλικά. Πανεύκολη και εξαιρετικά γρήγορη συνταγή.

Υλικά
1-1 ½ φλ. μαύρη ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε)
1 φλ. κέτσαπ
½ φλ. ξύδι
½ φλ. νερό
1 κ.σ. Worcestershire sauce
2 ½ κ.σ. μουστάρδα
3 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
2 κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.γ. πιπέρι
½ -1 κ.γ. καυτερή πάπρικα (ανάλογα πόσο spicy την θέλετε)
1 ½ κ.γ. σουμάκ

Ετοιμάζετε την σάλτσα μπάρμπεκιου: Βάζετε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια παχύρευστη σάλτσα.

Σερβίρισμα: Η μπάρμπεκιου σος είναι το τέλειο συνοδευτικό για ψητά κρέατα, τηγανιτές ή ψητές πατάτες και ταιριάζει άψογα στα αμερικάνικα all-time-classic μπέργκερ, τα οποία φυσικά θα είναι κι αυτά σπιτικά για να γλυτώσουμε και τις πολλές ενοχές.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.